Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De kracht van aandelenspam: Fortis verliest 20 procent beurswaarde

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 september 2008 08:01 uur

Fortis is eergisteren het slachtoffer worden van aandelenspam ook wel bekend als “pump and dump” spam, met tot gevolg dat Fortis 20 procent van haar beurswaarde verloor, meldt Webwereld.

Dreas van Donselaar, CIO van SpamExperts legt uit hoe aandelenspam werkt:

Aandelenspam komt vooral voor met betrekking tot “penny stocks”. Eerst kopen de spammers zelf een groot deel van de (zeer goedkope) aandelen op om kunstmatig de koers omhoog te krijgen. Vervolgens sturen ze spam uit waarin ze “voorspellen” dat de koers van de aandelen gaat stijgen, wat door de grafieken ook daadwerkelijk wordt bevestigd. De mensen die op dat moment kopen, beseffen echter niet dat ze de aandelen van de spammers terugkomen voor de kunstmatig opgehoogde prijs. Het aandeel zal daarom ook altijd weer enige tijd na de spamrun in waarde dalen omdat de vraag volledig afneemt.

De aandelenspam werkte in het geval van Fortis als volgt: Spammers hadden het nieuws verspreid dat Fortis nieuwe aandelen zouden gaan uitgeven, waardoor de huidige aandelen minder waard zouden worden. Ondanks dat dit een hoax was reageerde de beurs heftig op het nieuws!

Dit toont duidelijk de kracht van aandelenspam die gecombineerd met de juiste omstandigheden, in dit geval de instabiele beurs en financiele markten, voor grote schommelingen op de beurs kan zorgen en spammers snel rijkt maakt en goedgelovige beleggers veel geld afhandig kan maken. Bij aandelen die in grote volumes verhandeld worden zoals Fortis, is het ook vrijwel onmogelijk om te kijken wie er nou net een grote aandelen transactie heeft uitgevoerd, waardoor de spammers vrijwel ontraceerbaar zijn.

Sebastiaan Stok, 18 september 2008 10:30 am

"kan zorgen en spammers snel rijkt maakt"
Er staat 'rijkt', moet dit niet 'rijk' zijn?

Peter, 18 september 2008 11:24 am

De AEX werd vooral gedrukt door de zwaarwegende financials ING, Aegon en Fortis, met verliezen van tussen de 0,6 en 1,5 procent. De beurstoezichthouder AFM onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd rond de handel in het aandeel Fortis.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.