Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Eigen Europese Cloud Eerst! – want daar gaat het ook om

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 18 november 2013 08:01 uur

Europese vlagDe lezers van ISPam.nl is het niet ontgaan dat als gevolg van de onthullingen van Snowden ook totaal andere discussies zijn ontstaan. Cloud is op een bijzondere manier op de kaart gezet en de vraag die vaker wordt gesteld is of er soms verborgen agendapunten zijn.

Nog voordat de onthullingen waren gedaan, was op ISPam al eens gewezen op plannen van met name de Franse en Duitse overheid te komen tot een grote nationale cloudomgeving. In tegenstelling tot het rijksdatacenter-consolidatieplan van de Nederlandse overheid hebben Parijs en Berlijn vanaf de eerste dag aangegeven dat hun cloud ook bestemd was voor bijzondere nationale bedrijven. Waarom dit nooit in Nederland een rol heeft gespeeld, of het komt omdat de eigen automobiel- en defensie-industrie maar een marginale rol vervullen, is niet duidelijk. Onder de streep leidt dat ertoe dat binnen de Europese Unie verschillende definities bestaan voor het begrip nationale cloud.

Terwijl de discussie over het nut van dit soort platformen en het gebrek aan eenduidigheid onder de radar van de internationale pers bleef, brak de ophef over de onthullingen van Snowden op. De pers rook bloed en het bedrijfsleven zag dat hier een enorme kans voor partijen die snel en geloofwaardig konden reageren. Met dat idee zijn de grote ‘usual suspects’ de plannen voor nationale clouds die er dus al langer waren, gaan afstoffen en bijstellen. Inspelend op de ophef kwamen letterlijk tientallen persberichten voorbij dat het bij X in land Y zoveel veiliger was dan elders.

Die eerste ophef en dat eerste pan-Europese ad-hoc marketing offensief is inmiddels al weer wat weggeëbt maar we hebben er wel wat voor teruggekregen. De fase waarin we nu verkeren is dat de grote Europese telco’s en automatiseerders de NSA-rel zijn gaan koppelen aan de Brusselse wensen uit de recessie te geraken en de IT-sector daarbij een belangrijkere rol te laten vervullen. In die context is het goed een citaat weer te geven van de topman van Deutsche Telekom dochter T-Systems, de grootste EU telco en bouwer van de Duitse cloud. Op het T-Systems symposium dat 6 november in Düsseldorf werd gehouden sprak hij (vertaald): 10% van de wereldwijde IT-omzet wordt in de EU gehaald. Dat moet meer worden en wij zullen er voor zorgen dat dat gaat lukken!

Zie hier waarom de grote spelers zo zenuwachtig en actief zijn. De NSA-affaire biedt ze een kans, de politieke rugdekking en het draagvlak binnen de samenleving een heel ander doel na te realiseren dan een cloud vrij-van-pottekijkers. Het gaat ook om een ordinaire handelsstrijd met als inzet zoveel mogelijk euro’s die buiten de EU worden uitgegeven aan clouddiensten terug te halen.

De vraag of je als lokale, nationale hoster of datacenter iets met deze informatie kan heeft een simpele wedervraag als antwoord: wil je stil blijven zitten of ben je in staat mee te liften en als dat laatste geldt, heb je dan een aanbod dat inspeelt op het heersende sentiment?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.