Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenter ITB2 in Apeldoorn in race voor Architectuurprijs

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 26 november 2013 08:03 uur

itb2datacenterapeldoorn0004Het datacenter van ITB2 staat op de shortlist van finalisten voor de Publieksprijs Architectuur Apeldoorn 2013. Het gebouw, ontworpen door Mike Klerks van FACD in Rotterdam, staat in de volksmond door zeer markante vormen als De Brievenbus bekend.

Het datacenter is een van de achttien gebouwen die nu op de shortlist staan. Kenmerkend zijn de schuine wanden van de gevel, waardoor het lijkt alsof het gebouw helt. Omdat ITB2 van een adiabatisch koelingssysteem – koeling door verdamping – gebruikmaakt,  zijn er luchtinlaten en sleuven in de gevel aangebracht. Hieraan dankt het gebouw zijn bijnaam.

ITB2 nam het datacenter onlangs als colocatie in gebruik. Uitgangspunt van het ontwerp was duurzaamheid. Er wordt LED-verlichting gebruikt, grondwater voor verwarring van koeling van kantoorruimtes en regenwater voor het koelingssysteem. Dankzij de hellende voorgevel is de zoninval beperkt en heeft het datacenter en de apparatuur minder koeling nodig.

In juni 2013 verwierf ITB2 vanwege dit energie-efficiënte datacenter ontwerp al een plek op de shortlist van finalisten bij de International Datacentres Awards 2013. Een paar weken geleden werd bekend dat ITB2 met het energie-efficiënte ontwerp tevens finalist is bij de DatacenterDynamics EMEA Awards 2013, eveneens een belangrijke prijs binnen de datacenterbranche. Op 12 december zullen de winnaars van de laatstgenoemde prijs tijdens een galaceremonie in Londen bekend worden gemaakt.

Tijdens de Nacht van de Architectuur op 29 november zal een vakjury bekendmaken welk gebouw uiteindelijk de winnaar wordt van de Architectuurprijs Apeldoorn 2013.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.