Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse journalist laat voor tweede keer registrar sluiten door ICANN

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 november 2013 08:04 uur

dyndHet komt niet vaak voor, maar zo nu en dan sluit ICANN registrars die zich niet aan de spelregels houden. ICANN royeerde begin deze Dynamic Dolphin. Reden: het bedrijf is eigendom van Scott Richter. Richter is in het verleden veroordeeld voor heling en ICANN verbiedt dat eigenaren, directeuren en andere officials van registrars zich schuldig hebben gemaakt aan financiële misdrijven.

Maar zoals altijd speelt er meer. Richter staat namelijk ook bekend als notoire spammer. Ook daarvoor werd Richter diverse keren veroordeeld. In 2005 trof Richter een schikking van zeven miljoen dollar met Microsoft om een rechtszaak vanwege spam te ontlopen. ICANN stelde evenwel tot dusver dat het onduidelijk was dat Richter bij Dynamic Dolphin was betrokken.

Tijdens de herziening van de accreditatie van Dynamic Dolphin kwam Richter als eigenaar bovendrijven. Het bedrijf werd daarop door ICANN gesloten, formeel omdat het heeft verzwegen dat Richter – als eigenaar –  bij financiële misdrijven betrokken is geweest. Die misdrijven vonden plaats in 2003 en Richter is daar ook voor veroordeeld.

De herziening was overigens noodzakelijk omdat Dynamic Dolphin geen registratieovereenkomst had die voldeed aan het Inter-Registrar Transfer Policy. Uiteindelijk trok IT-journalist Brian Krebs aan de bel bij ICANN. Tot dat moment had ICANN, volgens het verhaal van Krebs, geen aanleiding om aan te nemen dat Richter de eigenaar was van de registrar. Voor Krebs het tweede succes op dit terrein: eerder stelde hij het Estse EstDomains al aan de kaak, omdat eigenaar Vladimir Tsastsin in Estland zelf al was veroordeeld voor creditcardfraude en witwassen.

Dynamic Dolphin heeft een kleine maand om alle domeinnamen over te dragen aan een erkende registrar.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.