Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Na Nederland ook Wimax in België

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 18 september 2008 08:05 uur

In Nederland is sinds enige tijd een commerciele Wimax aanbieder actief in groot Amsterdam, met als doel om in 2011 een landelijk dekkend netwerk aan te bieden. De Belgische krant ‘De Tijd’ meld nu dat er ook in België aanbieder Clearwire is gestart met de uitbouw van haar draadloze netwerk. Clearwire heeft momenteel al een Wimax netwerk in Brussel, Leuven, Gent en Aalst en wil haar netwerk uitbreiden tot heel België. Een goede zaak, omdat de concurrentie op de kabel en telefoonlijnen bij onze zuiderburen pas sinds kort van start is gegaan met enkele nieuwe aanbieders. Zeker wanneer de uitbouw voorspoedig gaat zodat er snel een landelijke dekking is.

Zelf heeft Clearwire die intentie wel. Over het huidige aantal klanten is echter niets bekend, anders dan het geografisch bereik van circa 1 miljoen mensen. Wel zijn er inmiddels vergunningen binnen voor de exploitatie van een landelijk draadloos netwerk en zijn er 358 sites beschikbaar. Dit zijn extra antenne opstelpunten naast de huidige 145 sites die al in gebruik zijn. Het lijkt er dan ook op, dat de provider serieus bezig is met de expansie van haar netwerk.

Clearwire is naast België actief in de VS, Denemarken, Ierland en Spanje. Een van de investeerders van het bedrijf is Intel, dat de chips voor de Wimax verbindingen in licentie heeft. Momenteel wordt er nog gebruik gemaakt van een pre-Wimax protocol. Wanneer er een wereldwijde standaard beschikbaar is, zal de provider deze gaan ondersteunen.

Frank Louwers, 18 september 2008 8:57 am

Clearwire is al een paar jaar actief in België hoor.

robbert, 18 september 2008 9:55 am

Nog meer wifi... lopen we straks allemaal met hersentumoren rond?

peter, 18 september 2008 2:52 pm

clearwire is sinds 10 mei 2005 actief in België, dus het moest zijn in de titel" eerste landlijke wimax netwerk van Europa in België"

Ach ja, journalistiek is ook even uitpluizen en verder kijken dan je persbericht lang is....

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.