Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Managed WordPress hosting; een gat in de markt?

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 6 december 2013 11:27 uur

Wordpress-logo_kaal270Een nieuwe ISP die is ontstaan uit twee bekende Nederlandse partijen, biedt sinds kort uitsluitend managed WordPress hosting aan. De hoster heeft ook Europese ambities.

De ISP Savvii, afgeleid van het Engelse ‘savvy’, is ontstaan uit VIP Internet en de Blixem Groep (BliXem Internet). Het bedrijf biedt uitsluitend hosting aan klanten die WordPress gebruiken en deze volledig door de hoster willen laten beheren.

“We bieden extra functionaliteiten en support op applicatieniveau zoals caching, CDN integratie en het in de applicatie uitlezen van je logfiles. Daarnaast kijken we intensief met klanten mee in hun WordPress-site, denk aan vragen als welke plugin maakt mijn site trager enzovoorts”, legt Gijs Hovens marketing manager bij Savvii tegenover ISPam.nl uit.

Grote sites
“We richten ons op sites met veel traffic en sites van mensen die voor hun omzet of leads bijna volledig afhankelijk zijn van het digitale kanaal. Denk dan aan grote uitgevers en blogs, grote affiliate sites en WP e-commerce sites.”

De ISP richt zich bewust op deze nichemarkt, erkent Hovens. “Managed WP hosting is inderdaad een nichemarkt. Wij denken dat daar in Nederland nog groei in zit omdat steeds grotere bedrijven WordPress gaan gebruiken en snelheid steeds belangrijker wordt. Daarnaast merken wij dat veel development-bureaus hun hostingactiviteiten toch weer extern willen onderbrengen omdat ze zelf de tijd en expertise missen om dit goed te kunnen doen.”

“Ons doel voor komend jaar is een constante instroom van nieuwe klanten via alle kanalen binnenhalen en deze klanten tevreden houden. Daarnaast willen we de stap zetten naar de rest van Europa”, aldus Hovens.

Uptime
Savvii belooft vrijwel continue beschikbaarheid van het platform, zo is te lezen op de website. “Als we de 100 procent beschikbaarheid niet halen, compenseren we met 5 procent van het factuurbedrag per uur downtime voor de getroffen diensten, met een maximum van het maandbedrag voor die diensten.”

Savvii biedt hostingpakketten met ongelimiteerde traffic en opslag, volgens een fair use policy. “Veel mensen weten niet precies wat ze gebruiken of nodig hebben”, aldus Hovens. “Wij differentiëren onze pakketten liever op functionaliteit en snelheid. We hebben wel een check om extreem gebruik te controleren, wij gebruiken daarvoor pageviews per maand, dat is veel inzichtelijker voor mensen.”

De prijzen van de hostingpakketten zijn vooral gebaseerd op de support die Savvii levert en ontwikkeling van de diensten die het grootste gedeelte van de kosten uitmaken.

Wim ten Brink, 6 december 2013 2:06 pm

Nu heb ik toevallig al een blog bij Wordpress.com, dus ook al hosted. Ik heb sowieso mijn eigen domein gekoppeld aan Google Apps om email, calender en documenten mee bij te houden en mijn blog is daar een subdomein van, wat mij $13 per jaar kost. Voor $50 per jaar komt er ook nog eens extra 25 GB aan ruimte bij en voor $30 per jaar zijn ook de advertenties geblokkeerd zodat ik mijn eigen ads eraan kan hangen. Ik betaal nu iets meer dan $100 per jaar (minder dan 100 euro volgens de huidige koers) en ik zie niet in hoe Savii hiertegen kan concurreren als ze al met EUR 29 per maand beginnen. Okay, onbeperkte schijfruimte maar hoeveel ruimte zal een blog uiteindelijk nodig hebben?
Een ander probleem is dat Savii het aanpal pageviews inperkt. Voor populaire blogs is dat vervelend. Maar ook het SlashDot-effect kan enorm vervelend zijn als je blog binnen enkele dagen door miljoenen bezoekers wordt bezocht. Savii is bijna 4x duurder dan wat ik nu heb. Die prijs loopt verder op als ik een nog duurder pakket neem. (Tot wel 20x duurder!) Ik zie de meerwaarde dus niet, behalve dan dat het niet meer op een server in de USA staat.

De services van VIP zijn best goed. Ik heb immers mijn domeinen bij hen geregistreerd. :-) Maar dit is gewoon veel te duur...

Gijs Hovens, 17 december 2013 2:13 pm

Uiteraard zijn er goedkopere oplossingen mogelijk, echter hebben klanten bij Savvii de volledige vrijheid in het inrichten van hun site (tenzij hun site & plugins niet veilig zijn of de performance van andere klanten in gevaar brengen).

Daarnaast kun je bij Savvii terecht bij een supportcrew die met je meedenkt en die gewoon in het Nederlands en op Nederlandse tijden (telefonisch) bereikbaar is.

Wim ten Brink, 17 december 2013 3:41 pm

Ja, die volledige vrijheid is mooi bij Savii, hoewel het natuurlijk wel beperkt blijft tot een site die op de Wordpress software draait. Toch is het enorme prijsverschil iets dat mij enigszins afschrikt. Daarnaast heeft men bij wordpress.com al vele jaren ervaring terwijl Savii pas kort echt in de lucht is. En ja, ik weet dat VIP al vrij veel ervaring heeft met Wordpress. En ook wordpress.com heeft goede experts, hoewel de Engelse taal voor sommigen toch een barriere kan zijn. Maar in de ICT is Engels al aardig ingeburgerd.
Kortom, een opmerking als "klanten [hebben]bij Savvii de volledige vrijheid in het inrichten van hun site" klinkt aardig, maar vertelt mij nog niet in hoeverre Savii mij meerwaarde biedt ten opzichte van Wordpress.com, want ook daar kan ik veel voor elkaar krijgen.
De WP Hosting markt is een niche-markt mede door het succes van wordpress.com, die in principe al gratis blogs mogelijk maakt. (Net als b.v. Blogger en Tumblr.) Dat trekt veel aandacht en dus potentiele klanten. Hoe is daar tegenop te concurreren? Ik ga er van uit dat Savii een goed plan heeft, maar het blijft een grote uitdaging. Voor consumenten en kleine bedrijven, zoals ikzelf, is Savii eigenlijk nog te duur, vergeleken met de mogelijke alternatieven.

Wouter, 6 april 2014 6:59 pm

Op de site Server-space.nl hebben we ons best gedaan om een zo uitgebreid mogelijke review te geven van de verschillende Wordpress hosting providers. Mocht er nog iets ontbreken dan horen we dat graag.

Wim ten Brink, 6 april 2014 7:08 pm

Ik mis wordpress.com in dat lijstje, terwijl ze best goede, simpele hosting bieden. Welke meerwaarde hebben al deze providers vergeleken met de hosting van WordPress zelf?
-
Overigens, over hosting gesproken. Ik heb gemerkt dat de OpenSimulator (.org) redelijk populair begint te worden en er diverse virtuele werelden ontstaan. Met het oog op Google Glass en de Oculus Rift ben ik benieuwd of hosting bedrijven zich hier ook op gaan richten.

Wouter, 7 april 2014 1:13 am

Hoi Wim, wat ik begrijp uit de upgrade pagina van Wordpress zelf is dat er voor veel zaken een upgrade nodig is. Je krijgt hier wel service voor terug.
http://en.support.wordpress.com/upgrades/

Enkele argumenten om niet voor Wordpress.com te kiezen:
- Keuze IP adres uit een land van voorkeur
- Support in taal van voorkeur
- Andere bijkomende services
- Toegang tot hostingpanel

De prijs van Wordpress.com is schappelijk.
Misschien heb jij nog enkele argumenten om wel voor Wordpress.com te kiezen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.