Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europees parlement steunt voorstel tot bescherming van data

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 december 2013 08:04 uur

judithglHet Europees Parlement steunt een voorstel van GroenLinks-parlementariër Judith Sargentini om de aanbestedingsregels zo aan te passen dat overheidsdata in Europa blijft. Dit betekent ook een steun in de rug van Europese cloudproviders. Sargentini noemt het ‘een begin’.

Uiteindelijk moet Europa een eigen cloudindustrie ontwikkelen als tegenwicht voor bijvoorbeeld AWS en Azure. Dat is het hogere plan waarvoor het parlement zich nu ook heeft uitgesproken in een reactie op een oproep van de parlementscommissie Burgerlijke Vrijheden. Deze commissie wil dat Europese data in Europa blijft en dat cloudproviders de mogelijkheid bieden zich op de wet te beroepen als zij weigeren data af te staan aan partijen buiten Europa.

Sargentini presenteerde het voorstel namens de commissie. Zij prees de houding van het parlement dat nu toch een stap verder wil gaan in de bescherming van privacy van Europese ingezetenen. Sargentini hoopt vooral dat dit een stevig signaal is richting de VS en met name de NSA.  “Aangezien Amerika voorlopig onze burgerrechten niet erkent, kunnen we niet anders dan onze belangrijkste gegevens voor onszelf houden.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.