Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Amerikaanse politici klagen over eigen cloudinitiatieven van EU

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 december 2013 08:04 uur

vs-vlagAmerikaanse politici roepen internationaal handelsambassadeur Michael Froman op om haast te maken met maatregelen die ervoor moeten zorgen dat instanties en overheden buiten de VS, weer vertrouwen krijgen in Amerikaanse cloudproviders. De politici maken zich grote zorgen over de impact van diverse berichten over de NSA: die kon wel eens zeer negatief uitpakken op de groeiende cloudbusiness waarin juist Amerikaanse bedrijven een groot belang hebben.

Veel politici maken zich erg druk om ‘protectionistische maatregelen’ die een aantal landen op dit moment neemt om te voorkomen dat er persoonlijke data zichtbaar wordt voor de NSA. Een van die maatregelen is het buitensluiten van Amerikaanse cloudbedrijven en het opzetten van allerlei eigen clouddiensten. Zo heeft Swisscom al plannen voor Swiss Cloud, zo meldt TheWhir.

Een opmerkelijk geluid komt van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Hij waarschuwt voor een wildgroei aan ‘landspecifieke cloudomgevingen en daardoor een gebalkaniseerd cloudlandschap’. Oorzaak: gebrek aan vertrouwen in grote cloudbedrijven als Amazon en Microsoft Azure en tegelijkertijd de oprichting van diverse, kleinere cloudomgevingen buiten de VS. Het zou de vrijheid van het internet allemaal niet ten goede komen, aldus Wales. Froman moet hieraan nu een eind gaan maken in de onderhandelingen over transatlantische handelsverdragen.

Ondertussen roept uitgerekend de Europese Unie haar lidstaten op om zelf cloudinitiatieven te ontplooien. Dit was al tegen het zere been van de VS. In de brief aan Froman beklagen politici zich over het gedrag van de EU en ook Braziliƫ dat met deze oproepen de internationale concurrentiepositie van Amerikaanse cloudbedrijven zou ondermijnen.

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.