Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6 groeit gestaag in laatste maanden van 2013

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 20 december 2013 08:05 uur

World-IPv6-LaunchJubel en juich, het is kerst tenslotte. Maar vooral: “IPv6 is in het afgelopen jaar enorm gegroeid en het zal in 2014 nog sneller gaan”, aldus worldipv6launch.org. De statistieken laten vooral vanaf oktober een sterke stijging zien in het IPv6-verkeer. Maar nog altijd is de totale hoeveelheid IPv6-verkeer maar een paar procent van het mondiale totaal.

AMS-IX had in november en december pieken tot 10,9 Gbps. Op dit moment draait de exchange 8,7 Gbps aan IPv6-verkeer, een ruime verdubbeling ten opzichte van maart van dit jaar. Na de zomervakantie lopen de grafieken sterk op en gaat er dus meer verkeer via het nieuwe protocol.¬†Daarmee is ons land nog steeds koploper op het gebied van de invoering van IPv6, volgens de statistieken die RIPE bijhoudt. Buurlanden Belgi√ę, Duitsland en Engeland maken een inhaalslag, maar lopen ver achter.

Http 2.0
En het stopt niet na IPv6: de nieuwe uitdaging ligt al klaar. Die heet http 2.0, de opvolger van het huidige http 1.1 dat al sinds 1997 dienst doet. Per november 2014 moet http 2.0 de geldende standaard worden. Over het algemeen wordt aangenomen dat de acceptatie van http 2.0 een stuk sneller zal verlopen dan de invoering van IPv6. Vooral omdat http 2.0 echt iets toevoegt aan het huidige protocol, het is echt een verbetering. Daar waar IPv6 vooral uit nood geboren is omdat de ranges binnen IPv4 opraken. De toegevoegde waarde van IPv6 is niet indrukwekkend groot. Dat heeft een sterk vertragende invoering bewerkstelligd.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.