Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Apple en Microsoft bouwen nieuwe datacenters in Nederland

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 december 2013 08:02 uur

appleZijn het tekenen van een herstellende economie in 2014 of is het niet anders dan bewijs voor de stelling dat er nog steeds een goede markt is voor datacenters? Hoe dan ook: twee giganten strijken met nieuwe datacenters neer in ons land: zowel Apple als Microsoft kondigden eind vorige week aan datacenters te bouwen in Nederland – en niet op de meest logische plaatsen.

Het Dagblad van het Noorden wist zaterdag te melden dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Eemshaven. Volgens de krant is Apple al langere tijd bezig om zich te oriƫnteren in dit gebied. Na Google dat hier al een datacenter heeft, zou Apple de tweede grote Amerikaanse IT-reus zijn die zich hier vestigt. Details zijn verder niet bekendgemaakt.

Het Noordhollands Dagblad meldde zaterdag dat Microsoft voor ruim 2 miljard euro een datacenter gaat bouwen in Middenmeer, op bedrijventerrein Agriport A7. Dit center moet een oppervlakte krijgen van 400.000 vierkante meter. De reden om voor Middenmeer te kiezen, is de warmte van de broeikassen. Microsoft wil deze warmte gebruiken als energievoorziening van het datacenter. Apple lijkt met de keuze voor de Eemshaven juist te kiezen voor de meer traditionele energievoorziening: in de Groningse haven is de nieuwe centrale van RWE/Essent de belangrijkste leverancier.

Voor Groningen levert het Apple-datacenter nauwelijks vaste banen op: maximaal vijftien. Het Noordhollands Dagblad meldt juist dat het center van Microsoft wel eens tot 200 vaste banen zou kunnen opleveren. Beide bedrijven melden zelf overigens niets over de plannen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.