Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prettige bijkomstigheden van moderne storage

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 23 december 2013 13:01 uur

nimblerackeuroDe internetsector stond afgelopen jaren voor: elk jaar betere en snellere servers, componenten die steeds kleiner worden, een groeiende vraag naar bandbreedte en steeds meer storage. De eerste componenten worden op ISPam.nl vaker genoemd, storage daarentegen lijkt hier en elders een minder aansprekend onderwerp.

Tijd dus om eens te gaan praten met een leverancier van storage-oplossingen en de beurs in Utrecht van afgelopen november was daarvoor de geschikte gelegenheid. ISPam.nl had hier de gelegenheid te spreken met Nimble, een partij die nog weinig bekend is en claimt een revolutionaire aanpak van het storage-vraagstuk te hebben. ISPam.nl en de lezers hebben uiteraard weinig behoefte aan een ‘wc-eend verhaal’ en daarom is verzocht om een vervolggesprek met een afnemer van de Nimble-diensten. Nadrukkelijk ook een buitenlandse klant omdat zo de kleinste kans op verkooppraat ontstaat.

Afgelopen week heeft dat gesprek plaatsgevonden. De partij die hiervoor was benaderd, Rackpeople uit Denemarken, is een aanbieder van alle mogelijke diensten gebaseerd op het Microsoft-platform. Via Lync vroegen we de CFO en de CTO van het bedrijf: waarom Nimble, sinds wanneer, wat zijn jullie ervaringen, profiteert de klant er ook van en wat heb je ervan geleerd.

Nimble was ook bij Rackpeople tot een jaar geleden een onbekende partij. De ervaringen zijn dus vers, maar klonken wel zeer interessant. Vol lof waren de beide mannen over levertijd en deployment van de systemen. Echt leuk werd het toen we doorvroegen over kosten. Enthousiast en breed lachend werden genoemd: 66 procent besparing op de stroomrekening en de helft minder rackspace nodig om dezelfde en meer performance te behalen. De CTO maakte daarbij de opmerking dat hij voor het eerst van zijn CFO een compliment had gekregen omdat de running costs in de praktijk echt veel lager waren dan in vergelijking met het voorgaande systeem. Een ander punt dat werd genoemd: de uren besteed aan storagemanagement waren ook sterk afgenomen. Dat ze er in Herlev, Denemarken, blij mee waren was 100 procent merkbaar.

De conclusie zou dus kunnen zijn dat je met slimme moderne storage op meerdere fronten kunt besparen: energie, uren en dus ook geld. Een lager energieverbruik, dat is een punt dat meer aandacht verdient. Door een lagere stroomrekening verbetert je marge en als je het doorberekent ook je concurrentiepositie. Maar hoeveel hosters, providers en systemintegrators zetten de USP zuinige storage systemen al actief in? Een eerste scan van de markt geeft aan dat dat best wel tegenvalt.

En dan is er nog een ander punt dat onderbelicht is: als je flink investeert om je energienota laag te krijgen kun je – onder omstandigheden – in aanmerking komen voor de EIA-regeling (Energie Investerings Aftrek  – Link). In theorie zou storage daar ook onder kunnen vallen, mits het gaat om meer dan een dozijn losse schijven.

Storage niet spannend of sexy? Hierboven staat aangegeven waarom dat imago onterecht is.

Busbaan, 23 december 2013 3:21 pm

Schaamteloos stukje reclame

Scholing, 25 december 2013 5:57 pm

Storage niet sexy?

Storage, de wereld van de gladde, shiny NetApp's en EMC's vs de ongepolijste diamanten zoals ZFS, CEPH en Lustre.
De wereld waar IOPS key is. De eeuwige strijd om prijs per GB vs redundancy, beschikbaarheid en features.

Storage niet sexy? Come on, make my day

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.