Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op 2013: De experts aan het woord (1/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 27 december 2013 12:00 uur

ispamterugblik2013Jan-Jaap Oerlemans (Twitter)

Het is lastig kiezen tussen de Snowden-onthullingen, het voorstel voor een nieuwe Wet Computercriminaliteit en de voorgestelde filterbevoegdheden in de nieuwe Kansspelwet. Maar door mijn vakgebied van digitale opsporing voor de ‘normale’ opsporingsautoriteiten kies ik dan toch voor het conceptwetsvoorstel Computercriminaliteit III. In deze wet wordt onder andere voorgesteld politie en justitie hackbevoegdheden te geven, een ontsleutelbevel voor verdachten in te voeren, en de autoriteiten een ‘take down’-bevoegdheid te geven voor elk misdrijf. Dat zijn verstrekkende maatregelen die belangrijke veranderingen in het strafrecht met zich meebrengen. Wat mij betreft behoeft de wet daarom nog veel discussie in 2014!

Rickey Gevers (Twitter)

Edward Snowden.

Belangrijkste gebeurtenis van 2013 is voor mij zonder twijfel de onthullingen van Edward Snowden. Sinds de start van het internet hebben we de illusie dat het mogelijk is een open en vrij internet in te richten.
Vooral binnen het westen speelde die idealistische gedachte en wij keken dan ook altijd met argusogen naar landen als Iran en China. The Great Chinese Firewall. En hoe haalde Iran het in zijn hoofd om een maand lang, door middel van valse certificaten van ons DigiNotar, al het Gmail-gebruik van haar burgers af te tappen. DigiNotar heeft bloed aan zijn handen scandeerden sommigen. Echter zijn wij westerlingen altijd het ergste én het langste in het ootje genomen.
Door Edward Snowden weten wij dat wij zelf het ergste zijn. Door de onthullingen van Edward Snowden twijfelt Google of het zijn servers nog wel in Amerika wil hebben staan. Door de onthullingen van Edward Snowden werkt Brazilië een eigen NSA vrij internet, Duitsland denkt er ook over na. Door de onthullingen van Edwards Snowden was een open en vrij internet nog nooit zo ver weg. Edward Snowden is de katalysator van ons internet. Nooit zal het internet meer zijn zoals het vóór Edward Snowden was.

Ingrid Hamers (Twitter)

Volgens Ingrid Hamers van Axicom was het belangrijkste internet gerelateerde item van 2013: Wearable technologie. Bij uitstek een voorbeeld van het steeds meer begrepen en geaccepteerde ‘Internet of Things’. Bijvoorbeeld de Google Glass. Dit biedt kansen, zoals in de medische wereld, maar ook zorgen, voornamelijk op het gebied van privacy. Anoniem over straat wordt lastig met brillen die alles en iedereen scannen. En de wearable ontwikkeling is nog lang niet op zijn hoogtepunt. De nanorobots voor in je lichaam doen ook al zijn intrede. Fascinerend, maar wie houdt de NSA buiten je lichaam?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.