Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op 2013: De experts aan het woord (1/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 27 december 2013 12:00 uur

ispamterugblik2013Jan-Jaap Oerlemans (Twitter)

Het is lastig kiezen tussen de Snowden-onthullingen, het voorstel voor een nieuwe Wet Computercriminaliteit en de voorgestelde filterbevoegdheden in de nieuwe Kansspelwet. Maar door mijn vakgebied van digitale opsporing voor de ‘normale’ opsporingsautoriteiten kies ik dan toch voor het conceptwetsvoorstel Computercriminaliteit III. In deze wet wordt onder andere voorgesteld politie en justitie hackbevoegdheden te geven, een ontsleutelbevel voor verdachten in te voeren, en de autoriteiten een ‘take down’-bevoegdheid te geven voor elk misdrijf. Dat zijn verstrekkende maatregelen die belangrijke veranderingen in het strafrecht met zich meebrengen. Wat mij betreft behoeft de wet daarom nog veel discussie in 2014!

Rickey Gevers (Twitter)

Edward Snowden.

Belangrijkste gebeurtenis van 2013 is voor mij zonder twijfel de onthullingen van Edward Snowden. Sinds de start van het internet hebben we de illusie dat het mogelijk is een open en vrij internet in te richten.
Vooral binnen het westen speelde die idealistische gedachte en wij keken dan ook altijd met argusogen naar landen als Iran en China. The Great Chinese Firewall. En hoe haalde Iran het in zijn hoofd om een maand lang, door middel van valse certificaten van ons DigiNotar, al het Gmail-gebruik van haar burgers af te tappen. DigiNotar heeft bloed aan zijn handen scandeerden sommigen. Echter zijn wij westerlingen altijd het ergste én het langste in het ootje genomen.
Door Edward Snowden weten wij dat wij zelf het ergste zijn. Door de onthullingen van Edward Snowden twijfelt Google of het zijn servers nog wel in Amerika wil hebben staan. Door de onthullingen van Edward Snowden werkt Brazilië een eigen NSA vrij internet, Duitsland denkt er ook over na. Door de onthullingen van Edwards Snowden was een open en vrij internet nog nooit zo ver weg. Edward Snowden is de katalysator van ons internet. Nooit zal het internet meer zijn zoals het vóór Edward Snowden was.

Ingrid Hamers (Twitter)

Volgens Ingrid Hamers van Axicom was het belangrijkste internet gerelateerde item van 2013: Wearable technologie. Bij uitstek een voorbeeld van het steeds meer begrepen en geaccepteerde ‘Internet of Things’. Bijvoorbeeld de Google Glass. Dit biedt kansen, zoals in de medische wereld, maar ook zorgen, voornamelijk op het gebied van privacy. Anoniem over straat wordt lastig met brillen die alles en iedereen scannen. En de wearable ontwikkeling is nog lang niet op zijn hoogtepunt. De nanorobots voor in je lichaam doen ook al zijn intrede. Fascinerend, maar wie houdt de NSA buiten je lichaam?

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...