Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op 2013: De experts aan het woord (2/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 30 december 2013 12:00 uur

ispamterugblik2013

Dennis Nuijens (Twitter)
Informatiebeveiliging is de kinderschoenen ontgroeid. Het is in 2013 gaan puberen. Meer beleid, meer veelbelovende producten en meer toezicht hierop duidt op hogere securitylevels bij organisaties. Ik zie daarentegen dat het gat tussen de genomen beleidsmaatregelen en de diepere techniek juist groter is geworden. Weten ze op beleidsniveau waartoe tophackers in staat zijn en hoe zij conceptueel te werk gaan? Jammer genoeg niet. Ik droom van harte dat in 2014 techniek en beleid zullen samensmelten.

Marc Gauw (Twitter)
Marc Gauw van NL-ix kijkt tevreden terug op 2013. Het jaar stond voor een sterke groei (nu reeds 70 DC’s in 6 landen) waardoor NL-ix inmiddels het 5e ix ter wereld is. De groei komt mede tot stand door het enorme verkeersaanbod van partijen als Netflix en Facebook en het groeiend aandeel van video. Nederland is met de digitale infrastructuur en e-business zo inmiddels het belangrijkste knooppunt in het wereldwijde internet is geworden.

Met de blik al gericht op 2014 ziet Gauw de groei van NL-ix stevig doorzetten, maar hij fronst ook enigszins de wenkbrauwen: “Het internet is inmiddels een zeer belangrijk economisch en maatschappelijk speelveld geworden voor ons aller goed, maar het komende jaar wordt het wel steeds meer oppassen voor ongewenste randverschijnselen als cybercriminaliteit en cyberspionage.” Gauw ziet voor zichzelf en de Nederlandse ICT-collega’s echter ook meteen weer kansen: “Nederland heeft al veel kennis en initiatieven rond deze items, dus ook hierbij zouden we weer internationaal koploper kunnen worden.”

Vita Zwaan, advocate bij Bureau Brandeis (Twitter)
2013 was het jaar waarin wij in hoger beroep de spraakmakende Pirate Bay-zaak bepleitten voor XS4ALL. Centraal staat de vraag of internet access providers gehouden zijn tot het blokkeren van websites. In plaats van de neutrale dienstverleners die zij (behoren te) zijn, worden providers ten onrechte gedwongen om op te treden als ‘politieagenten’ van het internet. Dit terwijl websiteblokkades, zo is inmiddels gebleken, volstrekt ineffectief zijn om het beoogde doel – minder auteursrechtinbreuken – te bereiken. Een dergelijke maatregel, die niet voorzien is bij wet, die fundamentele rechten schendt, die de internetveiligheid en het open, innovatieve karakter van het internet aantast, dat is een maatregel die niet opgelegd kan en mag worden. Het arrest wordt verwacht op 28 januari 2014.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!