Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De IT-uitdagingen van 2014

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 januari 2014 08:04 uur

ispamterugblik2013Met het aanbreken van het nieuwe jaar proberen diverse IT-bedrijven te voorspellen met welke uitdagingen we de komende twaalf maanden worden geconfronteerd.

ISPam legde deze voorspellingen eens naast elkaar en concludeert: beveiliging wordt in 2014 een heel cruciaal onderwerp.

Volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky Labs zullen hackers zich namelijk richten op medewerkers van clouddiensten omdat ze hen zien als de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Een geslaagde aanval levert cybercriminelen enorme hoeveelheden data.

Maar naast datadiefstal zijn aanvallers ook geïnteresseerd in het verwijderen of wijzigen van informatie omdat gemanipuleerde informatie soms zelfs nog meer waard kan zijn voor de opdrachtgever.

Hackers zullen steeds meer gebruikmaken van mobiele botnets om namens derden kwaadaardige bijlagen te verspreiden, waarschuwen beveiligingsexperts. Trojans zullen geavanceerder zijn en proberen om gegevens op mobiele apparaten te versleutelen. Slachtoffers kunnen tegen betaling van een ‘decryptievergoeding’ dan weer toegang krijgen tot hun foto’s, contactsgegevens en berichten. Android-gebaseerde smartphones zijn hierbij ongetwijfeld de eerste doelwitten.

Malware in de cloud
In 2014 verwacht beveiliger G Data overigens niet alleen dat er gespioneerd zal worden in de cloud, maar ook dat er als onschuldig bestand gecamoufleerde stukken malware zullen worden geüpload. Op die manier zal worden geprobeerd om toegang te krijgen tot de data in Dropbox en andere opslagdiensten. De verwachting is dat dit soort aanvallen vooral in zakelijke omgevingen zullen plaatsvinden.

Het is niet voor niks dat een aantal populaire internetdiensten al heeft aangekondigd aanvullende maatregelen te gaan implementeren om data van gebruikers te beschermen, waaronder encryptie van alle data die tussen hun eigen servers worden verzonden.

Cloud niches
Ook op het gebied van de cloud worden in 2014 veranderingen verwacht. Rackspace denkt dat er in 2014 soort niches in de cloud zullen ontstaan. Die cloud werd tot nu toe ruwweg ingedeeld in twee type clouds: de public en de private cloud. Maar Rackspace voorziet er nieuwe clouds ontstaan die zich richten op specifieke applicaties en workloads. Zo verwachten ze dat er clouds komen die bijvoorbeeld de I/O-eisen van de gebruiker kunnen ondersteunen, of die hoge CPU-performance kunnen leveren of juist clouds die hoge grafische performance leveren. Bovendien is de verwachting dat infrastructuur meer naar de achtergrond zal verdwijnen en dat applicaties steeds belangrijker. worden.

Stevige backbone
Die applicaties die een enorme hoeveelheid aan data genereren, zorgen op hun beurt weer voor andere problemen. Zo moeten netwerken worden voorzien van solide backbones met tenminste 10 Gbit switches en controllers. Steeds meer bedrijven zullen bovendien over gaan op data-opslag op SSD-media en volgens Hitachi Data Systems zal de groei van data-opslag leiden tot een oncontroleerbare aantal backup-kopieën en clones.

Bovendien willen steeds meer bedrijven hun (bedrijfs)data versleutelen. Alle onthullingen van vorig jaar over afluisteren leiden namelijk tot een stijging in de vraag naar VPN-diensten en encryptietools, denkt Kaspersky Labs. Diverse overheden onderzoeken al de mogelijkheid van een eigen afgesloten cloudomgeving zodat gegevens niet door buitenlandse diensten kunnen worden onderschept.

WK voetbal
Tot slot zullen voetbalfans volgend jaar goed moeten oppassen, waarschuwt G Data. Cybercriminelen zullen het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië aangrijpen om nieuwe aanvallen op internetters uit te voeren. Zo kunnen we onder meer spamcampagnes verwachten voor bijvoorbeeld het aanbieden van valse toegangskaarten, goedkope vliegtickets, hotelovernachtingen en spectaculaire livestreams om voetballiefhebbers in de val te lokken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.