Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Binnenkort geen IPv4 adres meer te krijgen in China’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 september 2008 08:01 uur

IPv4-adressen, het zal niet lang meer duren of ze zullen niet meer verkrijgbaar zijn in China. Het China Internet Network Information Center (CNNIC) stelt dat met de huidige uitgifite snelheid IPv4 adressen over 830 dagen alle beschikbare IPv4-adressen in China uitgegeven zullen zijn. Op dit moment heeft China al 80 procent van de aan haar beschikbaar gestelde IPv4-adressen uitgegeven.

Volgens Li Kai, directeur IP business van CNNIC moeten ISP’s snel over gaan op IPv6, want op dit moment wordt het nieuwe protocol enkel nog gebruikt door wetenschappelijke websites. Het is noodzakelijk dat netwerk operators significante investeringen doen in de vorm van tijd en geld om hun netwerken IPv6 ready te maken, zo stelt Kai. CNNIC zelf heeft hosting seminars gestart om netwerk operators er aan te herinneren dat ze snel moeten zijn met het aanvragen van nieuwe IPv4-adressen om hun continu├»teit en groei veilig te stellen.

In China zullen de IPv4-adressen naar verwachting dan al over een kleine drie jaar op zijn, maar het probleem beperkt zich niet tot China. Volgens het laatste report van Geoff Houston zal het laatste IPv4-adres op 2 november 2010 door IANA zijn uitgegeven aan de Regional Internet Registries (RIR’s). Deze RIR’s zullen op hun beurt volgens het zelfde rapport op 1 november 2011 hun laatste IPv4-adres aan een ISP uitgeven. En ondanks dat is nog steeds bijna niemand serieus bezig met de overstap naar IPv6. We wachten gewoon tot de bom barst.

Memnon, 25 september 2008 9:23 am

"ondanks dat is nog steeds bijna niemand serieus bezig met de overstap naar IPv6."

Bijna niemand vind ik overdreven, er zijn een flink aantal partijen heel serieus mee bezig. Helaas is dit bij lange na niet genoeg aangezien het qua % een klein gedeelte van de markt is.

Maar nu we het er toch over hebben ? Misschien een idee om in het kader van het goede voorbeeld AAAA records te laten zetten voor ispam.nl. ?

Voor de rest, leuk artikel en ik deel je zorgen. Ben benieuwd of de chinese hosters gaan 'outsourcen' als ze niet hun ipv6 f00 optijd geregeld gaan krijgen hehe ;)

robbert, 25 september 2008 4:43 pm

Hoe eerder de IP Adressen opraken, hoe beter! Over 3 jaar maken al weer miljoenen mensen extra gebruik van het internet. Hoe meer IPAdressen er nog worden uitgegeven hoe meer Adressen er straks moeten worden omgezet.

Ander kant van het verhaal is dat RIR's strenger moeten worden. Zorg dat SURFnet eens hard wordt aangepakt. Surfnet is een van de grote logge instellingen die miljoenen IPAdressen bezit voor onderwijsinstellingen die het niet nodig hebben. De meeste hoge scholen bezitten /16's of zelfs groter! Laat ze deze maar inleveren en overgaan op NAT.

(Surfnet is maar een voorbeeld).

Desondanks moeten we zorgen dat de we z.s.m. over gaan op het gebruik van IPv6.

Dus nu is de vraag: waar wachten de RIR's op? Zijn grote ISP's en nog niet klaar voor?

Peter, 26 september 2008 12:34 am

Die hoge scholen/universiteiten wijzen hun IP's ook toe aan bijvoorbeeld studentenhuisvestingen. Zo heeft hier in Nijmegen iedere studentenkamer een eigen IP adres en op die manier hebben ze de IP's dus wel 'nodig'. Ook binnen de instellingen zelf heeft ieder fysiek apparaat een eigen IP.
Je praat daar dus over duizenden IP adressen die 'nodig' zijn.

Maar ik ben het met je eens.. liever NAT :)

Arnout Veenman, 26 september 2008 10:08 pm

@Memnon, ISPam.nl AAAA records geven zou ik kunnen doen, echter ondersteunt mijn hoster geen IPv6. We zijn nu aan het kijken of we iets kunnen regelen met een IPv6-IPv4 proxy om het zo alsnog voor elkaar te krijgen.

Memnon, 27 september 2008 10:26 am

Arnout: Gewoon een beetje druk op je hoster zetten zodat hij ook zich een coole ruler kan noemen ;)

Maar mooi om te zien dat je er mee bezig bent.

Arnout Veenman, 27 september 2008 10:56 am

@Memnon, druk uit oefenen is niet eens nodig, gezien de uitstekend relatie die we hebben. Helaas kan het echter niet, waarom is mij bekend. Het idee voor de proxy/tunnel komt overigens ook vandaan bij mijn hoster, dus er wordt pro-actief meegedacht. :)

Memnon, 27 september 2008 12:02 pm

Top!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.