Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek impact NSA affaire op Amerikaanse hosters

Voor Nederland geen reden tot juichen

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 13 januari 2014 08:01 uur

Peer1-onderzoek250165Dat de onthullingen van Snowden gevolgen moesten gaan krijgen was duidelijk. Weliswaar kregen we al snel na de Snowden onthullingen te horen dat het de VS ict-sector in enkele jaren tot wel 35 miljard dollar zou kunnen kosten, maar dat was niet meer dan een indicatie. Nu is er een serieuzer onderzoek gepubliceerd.

Om het direct duidelijk te maken, het onderzoek (PDF) waar het hier om gaat, is uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse hoster Peer1, dat weer onderdeel is van Canadese coax-bedrijf Cogeco. Met dat in het achterhoofd is het nog steeds opmerkelijk de belangrijkste bevinding van het rapport te bestuderen: op basis van een enquête onder 150 Britse en 150 Canadese bedrijven wordt gesteld dat inmiddels ‘25% of businesses are now moving their data outside the U.S’. En de reden waarom men hier toe overgaat: 96% veiligheid en 82% data privacy.

Deze score roept vragen op en de meest voor de hand liggende is natuurlijk: waar gaan de Britten en Canadezen dan hosten? De gevraagde ondernemers stelt het eigen land op de eerste plek als geschikte hosting locatie, internationalisering van dataopslag is voor meer dan 50% van deze groep een gepasseerd station. Als men al over de grens wil, dan zijn Zwitserland en Duitsland de meest voor de hand liggende plekken. Nederland scoort met 50% (trust in countries as locations to host data) zelfs nog 1% lager dan de VS!

Verder lezen we in het Peer1-onderzoek dat 57% afstand neemt van public clouddiensten. Dat lijkt geen echt grote tegenvaller, met conventionele hosting en private cloud zijn de zorgen om security en privacy goed te weerleggen. Tegelijk zien we ook een lang gekoesterd verkoopargument te worden afgeserveerd. Jaren achtereen hebben (bijna alle) hosters zwaar ingezet op het onder de aandacht brengen van alle voordelen van lage latency, zonder dat geen effectief gebruik van cloud of maximalisering van e-commerce. Wat blijkt, van de 300 ondervraagden geeft 69% aan dat latency minder belangrijk is dan ‘data sovereignty’. Deze laatste constatering klinkt wel logisch, maar of dit ook betekent dat hosters zoals Peer1 nu latency minder actief als USP gaan inzetten, moet nog maar blijken.

Van een heel andere orde – omdat het iets betreft waar hosters niets aan kunnen doen – is de melding dat 29% van de gevraagden aangeeft dat het afluisteren en opslaan van mobiele telefoongesprekken en data door de NSA ‘will impact their data hosting decisions’.

Voor leedvermaak is trouwens weinig aanleiding: Nederlandse hostingproviders die zich serieus afvragen waar ze over 5 jaar staan zien dit rapport – ondanks de focus op de VS markt – als een waarschuwing. We hebben weliswaar mooie internetknooppunten en datacenters, maar onze hosters krijgen in dit onderzoek gewoon een onvoldoende. Werk aan de winkel dus!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.