Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek: IT steeds afhankelijker van datacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 15 januari 2014 08:03 uur

datacenter_smallDatacenters worden steeds belangrijker voor de hele IT-sector, al verandert de functie van het datacenter wel continue een beetje. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat ICT-dienstverlener Telindus onder 444 Nederlandse IT-professionals heeft uitgevoerd.

De grootste uitdagingen op het gebied van datacenters zijn beschikbaarheid/uitwijk en security (gedeelde eerste plek). Deze twee worden nauw gevolgd door performance en opslag.

“Deze top vier is niet nieuw, we zien dit ieder jaar terugkomen. En dat is ook logisch, want het datacenter blijft steeds belangrijker worden en de technische complexiteit neemt toe”, vertelt Harm de Haan, manager Consultancy bij Telindus.

Er worden steeds meer processen en applicaties naar het datacenter verplaatst waardoor de afhankelijkheid en complexiteit toenemen. Met de toenemende afhankelijkheid van het datacenter verwacht De Haan dat deze top 4 de komende jaren alleen nog maar in belang toeneemt.

dc-uitdagingen-TelindusPieter de Haer van Previder herkent dit wel bij de klanten van zijn datacenter, zo laat hij in een reactie weten. “Klanten realiseren zich dat continuïteit het belangrijkste is. Systemen moeten gewoon altijd draaien. En onze klanten beginnen in te zien dat het optuigen van eigen datacenters enorme investeringen met zich meebrengt. Zeker als je hier een hoge continuïteit mee wilt realiseren.”

Verandering
Overigens constateren de onderzoeker van Telindus wel dat het gebruik van het datacenter continu verandert. Als voorbeeld noemt De Haan servervirtualisatie en desktopvirtualisatie. “Organisaties die begonnen zijn met servervirtualisatie en vervolgens ook de stap naar desktopvirtualisatie maken, moeten weer met hele andere ogen naar hun datacenter gaan kijken, want security en backup zijn voor beide technologieën bijvoorbeeld volledig anders.”

Toch ziet De Haer van Previder nog wel een overeenkomst in de onderzoeksresultaten. “De meeste punten uit de top 10 hebben vooral met de beschikbaarheid van capaciteit te maken (zoals performance, opslag, netwerk en groei aantal servers)”, zo merkt hij op. Dat zijn allemaal uitdagingen die alleen opgelost kunnen worden wanneer het datacenter voldoende schaalgrootte heeft, zodat snel kan worden ingesprongen op de vraag van de organisatie. Voor organisaties met beperkte schaalgrootte is dat in de praktijk lastig te realiseren door het ontbreken van voldoende budget of mankracht.”

Invloed cloud
Wel mist De Haer naar eigen zeggen de impact die het gebruik van de cloud, virtualisatie en outsourcing heeft op het datacenter. “Ik verwacht namelijk dat hierdoor de groei van het aantal servers (punt 7) sterk afneemt en dat er op termijn zelfs sprake is van een daling van het aantal servers in het datacenter.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...