Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cisco: meer veiligheidsproblemen door gebrek aan specialisten

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 januari 2014 08:04 uur

Security-data-centre-247x180Het gebrek aan professionals op het gebied van netwerksecurity gaat een probleem worden in de nabije toekomst. Dat stelt Cisco in haar jaarlijkse rapport over security. Hacks en aanvallen op netwerken worden dermate gecompliceerd dat er steeds vaker een beroep moet worden gedaan op specialisten. Cisco constateert dat deze specialisten zeer schaars zijn.

De constatering staat niet op zichzelf. Cisco voert elk jaar metingen uit via haar eigen Security Intelligence Operations. Het aantal gemeten kwetsbaarheden, lekken en andere veiligheidsissues op netwerken bereikte vorig jaar een hoogtepunt. Vanaf 2012 neemt het aantal incidenten elk jaar met 14 procent toe. Vooral het aantal DDoS-aanvallen groeit explosief.

Dit beeld wordt ondersteund door Prolexic, een van de vele bedrijven die zelf onderzoek uitvoeren naar DDoS-aanvallen en met name de intensiteit ervan. Prolexic, gespecialiseerd in oplossingen voor DDoS, kwam gisteren met een rapport op basis van eigen metingen met de conclusie dat de toename van DDoS nog nooit zo hoog was als in het afgelopen kwartaal: een toename van ruim 26 procent. Het beeld van een bedrijf dat haar brood verdient in maatregelen tegen DDoS zal gekleurd zijn, maar ook andere organisaties komen met vergelijkbare mededelingen. Bovendien: tel het aantal berichten over DDoS-aanvallen en de conclusie luidt dat dit inderdaad een groeiend fenomeen is.

Probleem is dat organisaties zeer beperkt beroep kunnen doen op professionals die volgens Cisco ‘echt begrijpen’ hoe deze aanvallen werken en in staat zijn om oplossingen te bedenken. Cisco roept opleidingen op om op dit gebied meer samen te werken met het bedrijfsleven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.