Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bommelding gebruikt om hoster af te leiden tijdens aanval

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 januari 2014 08:13 uur

HackerBij de Amerikaanse hoster Linode kwam afgelopen zondag een bommelding binnen. Door een SWAT-team van de politie werd daarop het pand van de hoster ontruimd. Tegelijkertijd werd er met behulp van logingegevens die bij een eerdere hack waren buitgemaakt, toegang verschaft tot de database op een server van de hoster.

In de blog van Linode over het incident wordt het niet duidelijk over de bommelding er ook voor heeft gezorgd dat de aanval niet direct werd opgemerkt. Wel is het duidelijk dat een bommelding het bedrijf wel heeft ontregeld. Daarmee is het doen van een bommelding voor criminelen een efficiƫnte afleiding voor een digitale aanval.

Hosters lijken steeds vaker het doelwit te worden van aanvallen, gezien de controle die hosters hebben over de data van klanten, is dat ook logisch en dus belangrijk dat hosters zichzelf daar tegen beschermen.

Naast de goede gewoonte van hosters om de NOC-server in het netwerk van een concullega te plaatsen, laat dit incident zien dat het ook verstandig kan zijn om voor de digitale veiligheid de (fysieke) NOC (of SOC) op een andere locatie te huisvesten dan het (hoofd)kantoor. Op die manier zorgt een calamiteit op kantoor niet voor ontregeling van de digitale waakzaamheid.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.