Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenter te koop – gevraagd

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 31 januari 2014 09:17 uur

Euro's, geld tellenAdvertentie op een Duitse site, eind januari: datacenter te koop. En op een Nederlandse site van een financieringsmaatschappij: gevraagd, datacenter te koop. Bij ISPam.nl ontstond al snel de vraag: gaat dit de trend voor 2014 worden? Feit is dat datacenters sneller van eigenaar wisselen dan een paar jaar geleden. Datacenters zijn business. Of juist niet en hebben we hier met een heel ander fenomeen te maken?

Om te beginnen met de Duitse advertentie: Boster in Karlsruhe biedt haar datacenter in die stad ter verkoop aan. Het zogeheten web.de-datacenter is een kleintje in de markt. Wie de advertentie goed leest, ziet al snel dat het meer een uitgebouwde bezemkast betreft. Maar wat is de reden dat Boster het datacenter van de hand doet? Het gaat niet slecht met het bedrijf, als we de berichten goed interpreteren.

MKB-behoefte
Boster zelf geeft uitleg. Het bedrijf is vooral actief op de Duitse MKB-markt. En de Duitse MKB-er besteedt meer en meer uit aan grote cloudproviders zoals Microsoft. “Wij merken dat onze klanten meer behoefte hebben aan specialisten die onze klanten helpen bij het bepalen van de IT-strategie, waarbij ze meer kijken naar mogelijkheden in de cloud. Data staat niet meer bij ons in het datacenter, maar ergens in de cloud”, stelt algemeen directeur Markus Geissinger in een verklaring.

Dit gaan we zeker meer zien in 2014. Bij MKB-georiënteerde bedrijven. Want juist bij grote ondernemingen spelen zaken als security, de ’Patriot-act’ en de capaciteit om legacy te verbinden met cloud een veel grotere rol. Grote ondernemingen zullen meer terugvallen op lokale hostingpartijen, datacenters en system integrators. Dat hebben we al eerder geconstateerd. Voor MKB en MKB+ kan dat niet uit. Zij zullen op zoek gaan naar goedkope alternatieven, waarbij het een MKB’er minder interesseert waar de servers fysiek staan. Dat kan een kans zijn voor gespecialiseerde bedrijven, mits ze op tijd schakelen naar de portfolio’s van de dominante partijen in de cloud. Wie op de site van Boster kijkt, ziet al snel dat het bedrijf een paar slagen heeft gemist. Als je jezelf anno 2014 nog BlackBerry-specialist durft te noemen…

Gezondheidszorg
Vierkante meters in datacenters zullen nodig blijven. Punt. De vraag van een financieringsmaatschappij naar een datacenter dat te koop staat, is nog niet zo gek. Letterlijk: “Voor een cliënt van ons werkzaam in de gezondheidsector zijn wij op zoek naar een datacenter voor de opslag van data en monitoring & beheer activiteiten. De locatie van de onderneming kan overal in Nederland zijn echter de aanwezigheid van een glasvezelverbinding is een vereiste.” Gezondheidzorg. Bij uitstek een sector waar security en bescherming van persoonlijke gegevens prioriteit nummer één is. Veel bedrijven in deze sector durven juist het uitbesteden naar ’anonieme’ cloudomgevingen niet aan. Daarin zal de gezondheidszorg niet de enige branche blijven, gezien alle discussies omtrent privacy, NSA-achtige taferelen en klokkenluiders gelijk Edward Snowden. Dus: iemand een datacenter te koop voor een slordige twee tot vijf miljoen euro?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.