Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europees nee tegen ‘3 keer tikken is af’

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 26 september 2008 08:01 uur

Het Europees parlement heeft ingestemd met een amendement (wijzigingsvoorstel, red.) om de ‘na 3 keer tikken ben je af’ methode te verbieden bij (vermeende) file-sharers. Deze methode sinds kort gebruikelijk in Frankrijk. Notoire file-sharers die auteursrechten aan de laars lappen worden na drie waarschuwingen afgesloten van het Internet. Door het aannemen van het amendement is deze methode niet meer toegestaan.

Niet alleen de Franse regels zijn grondslag aan dit voorstel. In het Verenigd Koninkrijk zien we dat een zestal providers samenwerkt met BPI (De Britse Buma/Stemra) en brieven stuurt naar eindgebruikers die door de copyrightwaakhond betrapt zijn op file-sharing. Copyrightwaakhonden zijn met een grote lobby bezig om steeds meer politieke steun te verwerven, al dan niet door het verplaatsen van het toezicht naar de ISP.

Het Europese voorstel is met een overweldigende meerderheid aangenomen: 573 parlementariƫrs stemden voor, 74 tegen. De leden zijn van mening dat het afsluiten in strijd is met de burgerlijke vrijheden en mensenrechten en met de beginselen van evenredigheid, effectiviteit en afschrikkend. Het is immers aan gerechtelijke instanties om te beoordelen of iets in strijd is met de wet. Niet aan partijen die zich geroepen voelen hun eigen belang te verdedigen.

Sjoerd van Groning, 26 september 2008 10:29 am

Volledig afsluiten van internet is echt zwaar irritant denk ik. In het verleden hebben we op de Universiteit Twente daar ervaring mee opgedaan. Om een gebruiker dan weer op weg te helpen en met hem te communiceren kost de gebruiker en de helpdesk (lekker die wachtrijen aan de telefoon) erg veel tijd en energie.

Vanuit de Universiteit is een start gemaakt met Quarantainenet en ik denk dat die oplossing een uitstekende manier is om dit op een kosteneffectieve klantvriendelijke manier op te lossen. Na het lezen van de boodschap kan een eindgebruiker zichzelf weer toegang geven tot het internet, maar bij herhaling moet je wel streng zijn denk ik.

De waarheid zit weer in de midden. Tussen afsluiten en ongestoord sharen zit een grijs gebied waar echt wel goede technische oplossingen mogelijk zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.