Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Veilig internet wordt speerpunt voor NLnet’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 februari 2014 08:01 uur

De Stichting NLnet gaat zich de komende tijd focussen op onderwerpen die met eenveilig internet te maken hebben, zoals het tegengaan van DDoS-aanvallen.

“Security en privacy zijn grote bedreigingen geworden dus leggen we daar de komende tijd de nadruk op.” Dat zegt Marc Gauw, de kersverse directeur van de Stichting NLnet in gesprek met ISPam.nl.

Gauw heeft hiervoor zes jaar lang bij internetknooppunt NL-ix gewerkt voordat hij begin deze maand overstapte naar de ideële stichting NLnet.

Bij de NL-ix kreeg Gauw naar eigen zeggen al regelmatig verzoeken om onverkwikkelijke zaken op het internet te helpen voorkomen. Inmiddels staat  een veilig Internet aan de top van vele agenda’s. Een instantie als het World Economic Forum (WEF) waarschuwde onlangs zelfs tegen een mogelijke ‘cybergeddon’ in haar jaarlijkse risicobeoordeling. “Bij NLnet willen we ons steentje bijdragen om onder andere dit te helpen voorkomen”.

Teruggeven
Over zijn overstap van een commercieel bedrijf naar NL-net zegt hij het volgende: “Internet heeft mij veel gegeven. Ik heb de gloriejaren van de commerciële groei van het internet meegemaakt. Nu wordt het tijd om iets terug te doen en het netwerk te helpen behouden zoals het bedoeld was.”

NLnet helpt projecten met geld en kennis of vervult een meer coördinerende rol door de juiste partijen bij elkaar te brengen. “Soms ontbreekt het bij bedrijven aan een commerciële drijfveer om een bepaald probleem aan te pakken. Dan pakt NLnet het op”, legt Michiel Leenaars uit, eveneens werkzaam bij NLnet. Een voorbeeld daarvan is ‘noscript’, de browserplugin die fundamentele bescherming biedt voor internetters. Nu nog van weinig commerciële waarde, maar wel al heel belangrijk bij het veilig browsen.  De nadruk ligt hierbij bij het direct bouwen van echt werkende tools en bruikbare alternatieven voor acute problemen.

Financiëren
Doorgaans ondersteunt NLnet bepaalde onderzoeksprojecten financieel waarbij wordt gestreefd om ‘goede dingen voor het internet’ te doen. Maar de bijdragen van NLnet hoeven niet altijd geld te kosten, aldus Gauw. Ook brengen we mensen of bedrijven met de juiste expertise bij elkaar en initiëren we bepaalde onderzoeken. “We zijn een fonds met een beperkt budget en zullen niet alleen zelf projecten financieel ondersteunen zoals NLnet dat altijd al deed, maar ook  op zoek gaan naar projecten die deels anders gefinancierd worden of die zelfs geld opbrengen.”

Zomaar een voorbeeld hiervan is een project voor het loskoppelen van data en de cloud: Unhosted. “Wie Google Docs gebruikt slaat automatisch zijn data bij Google op. En je weet dat dat ook naar de andere kant van de plas gaat (de VS, red.) en dat daar wel eens wordt meegekeken”, stelt Leenaars. “Wij zoeken een manier om de cloud te gebruiken en toch zelf kunnen bepalen waar je je data opslaat, een soort portable data. Dit zou voor sommige partijen ook zakelijk interessant moeten zijn.”

Gauw heeft er daarom vertrouwen in dat hij met NLnet een ‘significante bijdrage’ kan leveren aan het beter en veiliger maken van het internet.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?