Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel gaat serieus in big data: kansen voor datacenters?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 februari 2014 08:04 uur

Intel weet het zeker: big data wordt de cashmaker van de toekomst. Vanuit de corebusiness van Intel ook niet zo verwonderlijk: het bedrijf verdient nu eenmaal het meest met het leveren van chips. En big data-platformen hebben veel servers nodig en dus veel chips. Intel zorgt er daarom voor dat ondernemingen zo snel mogelijk kunnen opschalen naar platformen voor het toegankelijk maken van big data. Intel lanceerde deze week haar Intel Data Platform.

Letterlijk meldt topman Boyd Davis van Intel: “Big data verschuift van hype naar realiteit. Intel zorgt ervoor dat de drempels om met big data-technologie te werken, zo laag mogelijk worden. Big data moet eenvoudig worden en meer toegevoegde waarde gaan leveren.” Dat laatste is grote jongenstaal voor het leveren van de dienst tegen een zo aantrekkelijk mogelijk businessmodel. Hoe zetten we de dienst tegen zo gering mogelijke kosten in de markt?

Door gebruik te maken van hetgeen er al is: open-source. En de Intel-distributie op Apache Hadoop. Het nieuwe platform voegt daar nieuwe functionaliteit aan toe in de vorm van streaming dataprocessen en analyses met de Analytics Toolkit. Overigens doet Intel het niet alleen: partners zijn naast Hadoop zelf, Cisco, Red Hat en Supermicro.

Op datacenterknowledge.com wordt het Chinese telecombedrijf Guandong als voorbeeld aangehaald dat al succesvol gebruikmaakt van het platform. Het bedrijf kan met de technologie per seconden tot 300.000 bestanden van klanten doorzoeken naar factuurgegevens. En de kansen voor de Europese markt? De datacentermarkt in Europa zal meer moeten gaan kijken naar big data-technologie. Juist door proposities als Intel Data Platform zal er vraag gaan ontstaan naar diensten om massieve datastromen snel te kunnen doorzoeken. Dat vergt investeringen in hardware die dit aankan en zeker ook in netwerkinfra die de technologie mogelijk maakt. Mooie kansen?

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.