Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Intel gaat serieus in big data: kansen voor datacenters?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 februari 2014 08:04 uur

Intel weet het zeker: big data wordt de cashmaker van de toekomst. Vanuit de corebusiness van Intel ook niet zo verwonderlijk: het bedrijf verdient nu eenmaal het meest met het leveren van chips. En big data-platformen hebben veel servers nodig en dus veel chips. Intel zorgt er daarom voor dat ondernemingen zo snel mogelijk kunnen opschalen naar platformen voor het toegankelijk maken van big data. Intel lanceerde deze week haar Intel Data Platform.

Letterlijk meldt topman Boyd Davis van Intel: “Big data verschuift van hype naar realiteit. Intel zorgt ervoor dat de drempels om met big data-technologie te werken, zo laag mogelijk worden. Big data moet eenvoudig worden en meer toegevoegde waarde gaan leveren.” Dat laatste is grote jongenstaal voor het leveren van de dienst tegen een zo aantrekkelijk mogelijk businessmodel. Hoe zetten we de dienst tegen zo gering mogelijke kosten in de markt?

Door gebruik te maken van hetgeen er al is: open-source. En de Intel-distributie op Apache Hadoop. Het nieuwe platform voegt daar nieuwe functionaliteit aan toe in de vorm van streaming dataprocessen en analyses met de Analytics Toolkit. Overigens doet Intel het niet alleen: partners zijn naast Hadoop zelf, Cisco, Red Hat en Supermicro.

Op datacenterknowledge.com wordt het Chinese telecombedrijf Guandong als voorbeeld aangehaald dat al succesvol gebruikmaakt van het platform. Het bedrijf kan met de technologie per seconden tot 300.000 bestanden van klanten doorzoeken naar factuurgegevens. En de kansen voor de Europese markt? De datacentermarkt in Europa zal meer moeten gaan kijken naar big data-technologie. Juist door proposities als Intel Data Platform zal er vraag gaan ontstaan naar diensten om massieve datastromen snel te kunnen doorzoeken. Dat vergt investeringen in hardware die dit aankan en zeker ook in netwerkinfra die de technologie mogelijk maakt. Mooie kansen?

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...