Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Internet in gevaar door ernstig lek in TCP/IP-protocol’

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 1 oktober 2008 08:08 uur

Onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Outpost24 een ernstig lek in het TCP/IP-protocol gevonden, waarmee volgens de onderzoekers met een minimale hoeveelheid dataverkeer vrijwel elke machine met een TCP/IP-stack binnen enkele seconden kan worden lamgelegd. In het beste geval crasht enkel de TCP/IP-stack maar de onderzoekers hebben het zelfs voor elkaar gekregen dat een computer na een aanval reageerde met “operating system not found” zo stelt een van de onderzoekers in De Beveiligingsupdate podcast van Brenno de Winter, Security.nl en Fox IT.

Technische details willen de onderzoekers nog niet vrij geven, die zullen de onderzoekers pas op 17 oktober delen op de T2´08 Information Security Conference in Helsinki, Finland. Erwin Patternotte van Fox IT heeft wel informatie gekregen over het lek en stelt na onderzoek tegenover Webwereld dat het potentieel serieus probleem is voor de beschikbaarheid van systemen en dat zodra de details van deze aanval beschikbaar worden het voor iedereen relatief eenvoudig wordt om een Denial-of-Service aanval uit te voeren.

Het gebruik van een Intrusion Detection System (IDS) of firewall maakt het probleem volgens de onderzoekers van Outpost24 nog groter, gezien het probleem in het ontwerp van TCP/IP-stack zit, waardoor de IDS en firewall zelf ook kwetsbaar zijn, maar ze verwerken TCP/IP-pakketjes van veel meer machines, waardoor ze zelf worden lamgelegd. Er is op dit moment ook geen remedie tegen het lek en de onderzoekers hopen dan ook dat er knappe koppen zullen zijn die wel een oplossing weten te bedenken voor het probleem.

ISPam.nl Job board

Lennie, 2 oktober 2008 9:23 am

Ik zou deze als hosting provider niet graag in het wild willen zien.

Op basis van de minimale informatie denk ik dat onze firewall nog wel in te stellen is om dit soort zaken een beetje te kunnen tegen gaan, behalve bij DDOS zal het moeilijk worden, maar dat is toch al een lastiger situatie om goed af te vangen.

Arnout Veenman, 2 oktober 2008 9:59 am

@Lennie, het probleem is dat het lek zich in de TCP/IP-stack bevindt. Je firewall is daardoor zelf net zo kwetsbaar, omdat het filteren/blokkeren door de firewall pas gebeurt nadat de pakketjes al door de TCP/IP-stack zijn behandeld en dan is het al te laat.

Lennie, 2 oktober 2008 10:22 am

Als ik het goed heb gaat het om state-informatie in de kernel per connectie. Als je een firewall zou instellen om alleen maar x aantal connecties (evt. per IP en/of per seconde) toe te staan en de rest gewoon op de grond te laat vallen, is er helemaal niet zo veel dat moet worden onthouden.

Maar zonder meer technische informatie worden we niet veel wijzer en is het allemaal giswerk.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...