Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Twee bijzondere uitspraken vanaf Cloud Expo London

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 maart 2014 08:01 uur

CloudExpo2014-220x112Wie de afgelopen week heeft opgelet, zal het niet zijn ontgaan dat in London de Cloud Expo werd gehouden. Een event volgens het vaste patroon van stands voor bedrijven en ruimtes voor presentaties. Het aantal Nederlandse bedrijven was volgens de deelnemerslijst beperkt, Imtech, Interxion en LeaseWeb werden genoemd. De aandacht van de Nederlandse pers voor dit tweedaagse event was wellicht daarom ook gering.

In de Britse pers is meer aandacht besteed aan dit event. Zo viel in de nationale pers en uiteraard ook in de vakpublicaties het nodige te lezen over bedrijven die de stap naar de cloud maken en waarom ze dat doen. Zo weten we nu dat luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic de cloud kiest om van alle legacy af te zijn. Het type argument dat iedereen wel zal herkennen: bergen oud ijzer dan wel complexe toepassingen die te veel onderhoud vergen en gewoon niet meer van deze tijd zijn. Op V3 staat daarover een mooie quote van de hoogste IT-man bij Virgin Atlantic: “stop buying, stop building, stop designing. […] We are not an IT company, we are an airline.” Met die leuze is hij de strijd aangegaan in een legacy-omgeving waar 300 applicaties en 350 services werden beheerd. Het verhaal van Virgin Atlantic zal velen aanspreken en nieuwsgierig maken wat er zoal op basis van het stokoude mainframe systeem is gebouwd.

Een andere quote die de pers haalde  zal misschien aanvankelijk minder lezers aanspreken. Het is de quote van het hoofd IT van de bank HSBC, Barry Childe. Childe heeft het volgende gezegd: “IT bosses could go to jail for cloud data breaches that are not their fault, due to the slow pace of regulatory reform.” Wat hiermee bedoeld wordt, is dat zijn type bedrijf, de banken, zo graag zoveel meer willen met cloud, maar helaas de toezichthouders zijn ouderwets en verhinderen innovaties die de banken hard nodig hebben. Omdat bankiers gebonden zijn aan wet- en regelgeving ook (in beperkte mate) hoofdelijke aansprakelijkheid is vastgelegd, lopen ze het risico dat als er iets in de cloud misgaat, zij daarvoor verantwoordelijk gesteld worden. Volgens Childe is dat niet terecht en moet de Bank of England als toezichthouder gaan accepteren dat cloud veel voordelen heeft voor de sector, maar dat die sector zelf de verantwoordelijkheid niet altijd kan dragen als er iets mis gaat.

Twee quotes van een beurs in London die totaal onvergelijkbaar, maar wel leerzaam, zijn. Virgin Atlantic laat er geen gras over groeien: IT is niet de corebusiness dus hup we gaan in de cloud met de hulp van goede partners. Dat is positief. De banksector klaagt weer eens over de toezichthouder en wil bij de cloud alleen de lusten en niet de lasten. Dat is gewoon slecht en geeft aan dat er partijen zijn die niet doorhebben dat een succesvolle cloudintegratie ook staat of valt met goede samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.