Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Helft webhosters staat niet als zodanig geregistreerd bij Kamer van Koophandel

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 maart 2014 08:18 uur

De omvang van de hostingbranche is lastig in kaart te brengen omdat een goede registratie van bedrijven ontbreekt. Voor webhosters is er in de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) wel een eigen code 6311. Het is echter de vraag of webhosters goed geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. ISPam.nl heeft daarom onderzoek gedaan naar de registratie van webhosters en het gebruik van SBI-code 6311.

Registratie van webhosters
Voor ons onderzoek hebben we eerst van 675 webhosters die staan vermeld in ISPGids.com de SBI-codes waaronder deze staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel opgevraagd. Hieruit blijkt dat 370 webhosters (54,8%) geregistreerd staan onder SBI-code 6311 (gegevensverwerking, webhosting en aanverwante activiteiten), daarvan is in 274 gevallen (40,6%) dit de primaire SBI-code.

Vervolgens is onderzocht onder welke SBI-codes de 305 webhosters die niet (primair of secondair) SBI-code 6311 hebben. Het grootste gedeelte staat als softwarebedrijf geregistreerd. 94 bedrijven (13,9%) staat geregistreerd met 620102 (Ontwikkelen en produceren van maatwerksoftware) als primaire SBI-code en 44 bedrijven (6,5%) onder 620202 Software consultancy.

Verdere SBI-codes die relatief vaak voorkomen zijn: 620909 Overige dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatietechnologie n.e.g. (19 bedrijven), 6110 Draadgebonden telecommunicatie (13 bedrijven), 6190 Overige telecommunicatie (12 bedrijven), 731101 Reclame-ontwerp- en -adviesbureaus (11 bedrijven), 620101 Ontwikkelen, produceren en uitgeven van standaardsoftware (10 bedrijven), 6203 Beheer van computerfaciliteiten (10 bedrijven) en 6312 Webportals (10 bedrijven).

Gebruikte SBI-codes voor webhosting
3.775 bedrijven met SBI 6311 als primaire activiteit
Als tweede deel van ons onderzoek hebben we bij de Kamer van Koophandel een lijst met alle 3.755 bedrijven opgevraagd die als primaire SBI-code 6311 hebben. Deze lijst is door ons bestudeerd om te kijken wat voor bedrijven onder deze SBI-code geregistreerd staan. Hier vielen twee zaken op:

  • (a) een groot deel van de genoemde bedrijven houdt zich evident niet met webhosting bezig. Dat is echter ook niet vreemd, gezien de bewuste SBI-code breder is en ook over gegevensverwerking gaat.
  • (b) Veel webhostingbedrijven – ook bekende en grotere aanbieders staan niet geregistreerd onder SBI-code 6311.

Eigen SBI-codes voor hosting zijn gewenst
Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat de huidige SBI-indeling ongeschikt is om de omvang van de hostingbranche in kaart te brengen.

Gezien het belang van de Nederlands hostingbranche zou het goed zijn als bij een volgende update van de standaard brancheindeling een aparte reeks SBI-codes specifiek voor de verschillende vormen van hosting wordt geïntroduceerd. Niet één code, maar echt een reeks. Er zit immers een ook een groot verschil tussen webhosting en domeinnamen, IaaS en managed hosting.

Jesper, 5 maart 2014 11:49 am

Toen wij ons inschreven (12 jaar geleden) bestond die code nog niet en werd het 'dienstverlening' of 'telecom'. Dat zal bij veel bedrijven zo zijn.

Mark, 5 maart 2014 1:06 pm

Net heb ik even snel gekeken en ik denk dat voor veel hosters die niet enkel webhosting doen gauw een lijst van codes gewenst is. Voorbeelden staan hieronder (en zijn op basis van de versie van 2014, hier in vervalt de optie van 6 cijfers voor de SBI-code). Achter de code heb ik gezet aan welke diensten ik dan denk.
62.0 Alles onder 62.0X
62.01 Als software ontwikkeld wordt
62.02 Als er advies op IT vlak wordt gegeven
62.03 Datacenters/hosters met een eigen datavloer
62.09 Overige diensten op het vlak van IT
63.11 Webhosting, mail hosting, domeinnamen
63.99 Overigen dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatie

Om de hosters die bv ook VoIP aanbieden nog maar weg te laten. Hier zullen we er nog een keer naar kijken welke (lijst) met codes een redelijk volledige dekking geeft.

Welke toegevoegde waarde heeft het om dit bij te houden? (Vanuit het bedrijf gezien.)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.