Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Driekwart webhosters heeft geen personeel

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 maart 2014 08:17 uur

De meeste webhosters hebben géén personeel in dienst. Dat blijkt uit eigen onderzoek van ISPam.nl op basis van gegevens van ISPGids.com en de Kamer van Koophandel. Niet geheel onverwacht, maar wel opvallend is het grote verschil tussen de verschillende rechtsvormen van webhosters.

Om dit onderzoek te doen hebben we de KvK-gegevens van 675 bedrijven die vermeld staan in ISPGids.com genomen en die gekoppeld aan de gegevens van de Kamer van Koophandel. Ons onderzoek hebben we gericht op webhostingbedrijven die als eenmanszaak, VOF of BV worden gedreven.

Rechtsvormen

De rechtsvorm van de meeste webhosters is een eenmanszaak. Van de 675 webhosters in ons onderzoek zijn er 397 eenmanszaak (59,2%), gevolgd door 182 BV’s (27,2%) en 91 VOF’s (13,6%). Daarnaast waren er nog 5 webhosters met een andere rechtsvorm zoals een stichting of een CV. Gezien hun kleine aandeel hebben we deze buiten de vergelijking gehouden.

Opvallend is dat het grootste deel van de webhosters die als eenmanszaken actief zijn er maar één werkzaam persoon is (92,2%). Bij VOF’s is een vergelijkbaar beeld te zien, bij 73 VOF’s (84,6%) zijn er maar twee werkzame personen. Gezien een VOF altijd uit tenminste twee personen dient te bestaan, kan er vanuit worden gegaan dat er dan geen personeel in dienst is bij deze bedrijven.

Bij de BV’s zien we juist een heel ander beeld. In absolute getallen is de categorie 5 tot 9 werkzame personen bij de BV’s juist het sterkst vertegenwoordigd. Daarnaast valt ook op dat er 32 BV’s (17,5%) zelfs 10 of meer werkzame personen heeft. Aan de andere kant heeft ook een groot aandeel van de BV’s zelfs 0 werkzame personen, maar bij een BV kan het personeel ook (formeel) werkzaam zijn voor de holding of een zustermaatschappij.

Wanneer we er vanuit gaan dat bij een eenmanszaak vanaf 2 werkzame personen personeel in dienst is, bij een VOF minimaal 3 werkzame personen en bij een BV ook 2 werkzame werkzaam zijn, dan is bij maar 23,6% van de webhosters personeel in dienst.

Hosters naar rechtsvorm met en zonder personeel
Hosters rechtsvorm en personeel
Aantal werkzame personen bij hosters
Aantal werkzame personen bij hosters

ISPam.nl Job board

rob, 11 maart 2014 9:59 am

geeft volgens mij wel een vertekend beeld? want geven alle ondernemers netjes aan de kamer van koophandel door hoeveel personeelsleden ze hebben?

Veenman, 11 maart 2014 10:48 am

Rob, voor dit soort onderzoeken zijn we inderdaad afhankelijk van de betrouwbaarheid van de data. Ik heb zojuist het aantal personeelsleden op basis van de KvK en de opgave in ISPGids.com met elkaar vergeleken. Daarbij vallen twee dingen op. Er zit vooral een verschil tussen wat grotere bedrijven, die bijvoorbeeld 40 werkzame personen bij de KvK hebben opgegeven en 60 in ISPGids.com. Aan de andere kant zie je ook veel (kleine) bedrijven die zich juist in ISPGids.com groter voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Wanneer ik verder inzoom op de eenmanszaken, waarbij de bedrijven die zich evident (groter) voordoen dan ze zijn, weg laat, dan blijken de gegevens van de Kamer van Koophandel voor zo'n 90% overeen te komen met die van ISPGids.com.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...