Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Driekwart webhosters heeft geen personeel

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 maart 2014 08:17 uur

De meeste webhosters hebben géén personeel in dienst. Dat blijkt uit eigen onderzoek van ISPam.nl op basis van gegevens van ISPGids.com en de Kamer van Koophandel. Niet geheel onverwacht, maar wel opvallend is het grote verschil tussen de verschillende rechtsvormen van webhosters.

Om dit onderzoek te doen hebben we de KvK-gegevens van 675 bedrijven die vermeld staan in ISPGids.com genomen en die gekoppeld aan de gegevens van de Kamer van Koophandel. Ons onderzoek hebben we gericht op webhostingbedrijven die als eenmanszaak, VOF of BV worden gedreven.

Rechtsvormen

De rechtsvorm van de meeste webhosters is een eenmanszaak. Van de 675 webhosters in ons onderzoek zijn er 397 eenmanszaak (59,2%), gevolgd door 182 BV’s (27,2%) en 91 VOF’s (13,6%). Daarnaast waren er nog 5 webhosters met een andere rechtsvorm zoals een stichting of een CV. Gezien hun kleine aandeel hebben we deze buiten de vergelijking gehouden.

Opvallend is dat het grootste deel van de webhosters die als eenmanszaken actief zijn er maar één werkzaam persoon is (92,2%). Bij VOF’s is een vergelijkbaar beeld te zien, bij 73 VOF’s (84,6%) zijn er maar twee werkzame personen. Gezien een VOF altijd uit tenminste twee personen dient te bestaan, kan er vanuit worden gegaan dat er dan geen personeel in dienst is bij deze bedrijven.

Bij de BV’s zien we juist een heel ander beeld. In absolute getallen is de categorie 5 tot 9 werkzame personen bij de BV’s juist het sterkst vertegenwoordigd. Daarnaast valt ook op dat er 32 BV’s (17,5%) zelfs 10 of meer werkzame personen heeft. Aan de andere kant heeft ook een groot aandeel van de BV’s zelfs 0 werkzame personen, maar bij een BV kan het personeel ook (formeel) werkzaam zijn voor de holding of een zustermaatschappij.

Wanneer we er vanuit gaan dat bij een eenmanszaak vanaf 2 werkzame personen personeel in dienst is, bij een VOF minimaal 3 werkzame personen en bij een BV ook 2 werkzame werkzaam zijn, dan is bij maar 23,6% van de webhosters personeel in dienst.

Hosters naar rechtsvorm met en zonder personeel
Hosters rechtsvorm en personeel
Aantal werkzame personen bij hosters
Aantal werkzame personen bij hosters

rob, 11 maart 2014 9:59 am

geeft volgens mij wel een vertekend beeld? want geven alle ondernemers netjes aan de kamer van koophandel door hoeveel personeelsleden ze hebben?

Veenman, 11 maart 2014 10:48 am

Rob, voor dit soort onderzoeken zijn we inderdaad afhankelijk van de betrouwbaarheid van de data. Ik heb zojuist het aantal personeelsleden op basis van de KvK en de opgave in ISPGids.com met elkaar vergeleken. Daarbij vallen twee dingen op. Er zit vooral een verschil tussen wat grotere bedrijven, die bijvoorbeeld 40 werkzame personen bij de KvK hebben opgegeven en 60 in ISPGids.com. Aan de andere kant zie je ook veel (kleine) bedrijven die zich juist in ISPGids.com groter voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Wanneer ik verder inzoom op de eenmanszaken, waarbij de bedrijven die zich evident (groter) voordoen dan ze zijn, weg laat, dan blijken de gegevens van de Kamer van Koophandel voor zo'n 90% overeen te komen met die van ISPGids.com.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.