Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Eerlijke PR is noodzakelijk voor aandacht van pers en markt’

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 17 maart 2014 08:01 uur

Tientallen persberichten worden wekelijks naar de redactie van ISPam.nl gestuurd. Bijna altijd wordt een dienst of product onder de aandacht gebracht, en volgens de regels van de PR belooft iedereen dat zijn dienst echt beter is dan dat van niet genoemde concurrenten.

Vraag is of je met deze insteek anno 2014 nog de aandacht van de pers weet te trekken. En in het verlengde daarvan, of je met een propositie die daarop is gebaseerd ook mogelijke klanten weet te overtuigen van je goede bedoelingen. We zien met enige regelmaat dat zeker bij dat laatste aanleiding is voor fronsende wenkbrauwen en soms ook een meewarige blik. Dan zien we persberichten waarvan de redactie direct inziet dat een loopje wordt genomen met de waarheid. Als we dan het aangeprezen aanbod later nog eens op de website of in een folder tegenkomen, blijkt de onwaarheid gewoon te zijn overgenomen.

Een voorbeeld ter illustratie uit het buitenland, waardoor geen van de ISPam.nl-lezers zich direct bedreigd hoeft te vinden. De Zwitserse provider SecureRack maakt vlak voor Cebit2014 via een professioneel opgesteld persbericht bekend in het thuisland een nieuwe IaaS-dienst te lanceren. Een VDC dat nog mooier, beter en vooral veiliger is dan alles dat voorheen leverbaar was. Tot zover lijkt het PR-bericht te kunnen kloppen, maar als je vervolgens afdaalt tot op detailniveau, zie je dat het begrip veiligheid wel met een korreltje zout dient te worden genomen. De stelling van SecureRack dat Zwitserland geen deel is van de EU klopt, dat er daarom geen data gedeeld wordt met het buitenland is complete onzin. Er zijn genoeg voorbeelden die aantonen dat data Zwitserland kan en mag verlaten (en dan hebben we het nog niet eens over de NSA-methodes). De onjuistheid in het persbericht is ook terug te vinden in de commerciële flyer. En voor alle duidelijkheid, de fout die hier is gemaakt, is echt van een compleet andere orde dan een d/t fout.

Gevolg: iedereen die echt verstand heeft van zaken als privacy, dataintegriteit en veiligheid associeert SecureRack na het lezen van de fanmail niet meer met oprechtheid en betrouwbaarheid. Hier is geen sprake van een foutje dat makkelijk hersteld kan worden. Een dergelijke ‘verschrijving’ schaadt je imago. Dat bij de vakpers als potentiële klanten herstellen, kost tijd. Je concurrenten zullen er geen traan om laten als jij op dit punt bewezen de fout in bent gegaan en zelfs zout in de wonden blijven smeren. Ergo: voorkomen is beter dan genezen – wees eerlijk over wat je levert en stel het niet mooier voor dan het is.

(De illustratie is afkomstig van Wikimedia (Vladimir Menkov). ISPam.nl zal met ingang van de eerste dinsdag van komende maand, maandelijks een Pinocchio toekennen aan de Nederlandse hoster, datacenter of IT-leverancier die het meest onzinnige bericht aan de redactie heeft gestuurd.)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...