- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 17 maart 2014 10:30 uur
Er is iets geks aan de hand in de wereld van cloudopslag. Je kunt het niet eens een prijzenoorlog noemen. Meer een prijzendoolhof, zeker nu Google de prijzen voor Google Drive fors heeft verlaagd. Uniformiteit in prijzen is ver te zoeken. De kunst is nu: hoe kies je de juiste dienst? Alleen op prijs selecteren is niet verstandig.
Vorige week maakte Google bekend dat het de prijzen voor zijn cloud-opslagdienst Google Drive heeft verlaagd. Voor 100 GB betaalt de klant per direct 1,99 dollar per maand. De eerste 15GB zijn gratis. Marktvolgers oordeelden dat dit wel eens een briljante zet van Google kan zijn: de prijsverlaging volgt immers op de tariefsverhoging die Amazon eerder doorvoerde. De prijzen lopen door de actie van Google nu flink uit elkaar. Voor Microsoft’s One Drive betaalt een gebruiker nu 50 dollar per jaar bij 100 GB, voor Dropbox is dat zelfs bijna het dubbele. Google Drive doet hetzelfde voor nog geen 25 dollar.
Voor Amazon geldt overigens wel een kanttekening: de tariefstructuur van AWS is bepaald niet eenvoudig. Diensten worden per uur afgerekend of juist per ’instance’, per cpu, per virtual en andere juist weer op ’ruimte’ en het gebruik daarvan. Dat maakt het vergelijk lastig. Maar hoe zit dat met de Nederlandse aanbieders? Argeweb rekent bijvoorbeeld voor 250 GB 5,95 (euro) per maand. Dat zou daarmee ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als Google Drive. En net als Google levert Argeweb keurig dat data multi-device bereikbaar is, ook met apps voor iOS en Android. Grote voordeel is dat je bij een aanbieder als Argeweb zeker weet dat de data in Nederland blijft, in datacenters op Nederlandse bodem.
Een andere, met Drive of Dropbox vergelijkbare functionaliteit, is KPN Opslag Online. Deze dienst is wel duurder met 6 euro per maand voor 50 GB. Maar is dit dan weer te vergelijken met bijvoorbeeld de dienst van Argeweb? Beide partijen bieden secure opslag aan in Nederlandse datacenters. KPN meldt dat data wordt gecodeerd (encryptie) bij zowel opslag als het versturen. Argeweb beveiligt de data via SSL-toegang, maar dat doet KPN ook. Deze laatste biedt ook de mogelijkheid om via een app voor Windows Phone toegang te krijgen tot de opgeslagen data.
Het een is ongetwijfeld niet slechter dan het ander. Verschillen, zeker onder de motorkap, zullen er zeker zijn. En die verschillen zullen het prijsverschil goeddeels verklaren, al speelt bij een reus als KPN natuurlijk het fenomeen ’overhead’ flink mee, iets waar een kleinere organisatie als Argeweb beduidend minder last van zal hebben. Het maakt het kiezen er niet gemakkelijker op. Die keuze gaat nu tussen gratis diensten met beperkte mogelijkheden, tot grote marktspelers met global datacenters waar de klant geen controle over heeft, tot aan Nederlandse spelers die in elk geval kunnen garanderen dat de data de landsgrenzen niet verlaat. Hoe dan ook: kiezen op louter prijs, is nooit verstandig. En bij cloudopslag al helemaal niet.