Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Proserve dagen lang onder vuur door DDoS-aanvallen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 maart 2014 10:30 uur

Het netwerk van Proserve is al enkele dagen verminderd bereikbaar door aanhoudende DDoS-aanvallen. De eerste aanval in een reeks van aanvallen begon afgelopen zaterdag. De aanvallen gingen daarna onverminderd door en werden telkens heviger volgens de provider. Door het netwerkverkeer door een derde partij te laten filteren, hoopt Proserve de aanvallen nu te kunnen afslaan.

Afgelopen zaterdag 15 maart maakte Proserve melding van een DDoS-aanval. Nadat deze eerste aanval was afgeslagen, werd de provider op dezelfde dag met nog twee nieuwe DDoS-aanvallen geconfronteerd. Ook deze werden door de provider succesvol afgeslagen. In haar berichtgeving laat Proserve weten dat deze aanvallen ondanks het succesvol afslaan wel tot enige overlast kunnen hebben geleid.

Dinsdag 18 maart werd de Provider opnieuw geconfronteerd met meerdere DDoS-aanvallen. Deze aanvallen leidde ertoe dat het netwerk van de provider in het euNetworks-datacenter onbereikbaar werd. In eerste instantie stelde de provider dat de aanval al snel was afgeslagen. De aanvallen gingen desalniettemin onverminderd door en richtten zich telkens weer op andere bestemmingen binnen het netwerk van Proserve:

We hebben geconstateerd dat het een opvolging van meerdere DDoS-aanvallen betreft en hebben hierop acties ondernomen om deze te stoppen. Ondanks verschillende pogingen blijven de DDoS-aanvallen zich richten op nieuwe bestemmingen, hetgeen helaas resulteert in packetloss naar ons netwerk.

In de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 maart gingen de DDoS-aanvallen onverminderd door. Als gevolg daarvan was het netwerk van Proserve verminderd bereikbaar was. Op 19 maart om 8:25 uur gaf de provider aan dat de laatste aanval was afgeslagen, maar om 15:18 uur maakte de provider opnieuw melding van een DDoS-aanval.

In een statement stelt Proserve dat de capaciteit van haar netwerk recent te hebben uitgebreid. Echter omdat de omvang van de DDoS-aanvallen ook is toegenomen van 4 Gbps tot boven de 10 Gbps, is het volgens de provider niet mogelijk om het netwerkverkeer zelf te filteren (scrubben). Daarom is een externe partij ingeschakeld die dat doet, echter biedt dat ook niet (voldoende) soelaas tegen de DDoS-aanvallen.

Feit is dat alle door ons actief aangebrachte maatregelen om ons tegen deze criminele praktijken te wapenen, onvoldoende effect hebben. Om die reden hebben wij de uiterste noodmaatregel genomen om de klanten op wie de DDoS-aanvallen zich specifiek richten, offline te halen. Dit alles om te voorkomen dat een veel groter deel van onze klantenkring last heeft of blijft houden van deze aanvallen en in de hoop en verwachting dat de (effecten van de) DDoS-aanvallen in ons netwerk hiermee een einde nemen.

Op Smokeping-statistieken vanuit andere netwerken (zoals onderstaande vanuit het netwerk van A2B Internet) zijn de problemen door de DDoS-aanvallen voor Proserver duidelijk te zien.

Smokeping DDoS-aanvallen Proserve

ISPam.nl Job board

Gurbe, 21 maart 2014 11:48 am

Ik walg van dit soort mensen. De grootste dreiging van de hosting branche wat mij betreft. Er zijn maar weinig partijen die zich hier constant/permanent tegen kunnen wapenen.

De kleinere partijen kunnen in geval van nood hun verkeer wel omleiden naar een scrubbing service, maar dat is altijd achteraf en brengt veel kosten met zich mee.

@iemand die weet hoe het staat met de scrubbingdienst van nbip? Nog steeds weinig te vinden op hun website.

Rinse Kloek, 24 maart 2014 8:23 am

@Gurbe. Neem even contact op met het NBIP. Ze zijn hier in een zeer ver gevorderd stadium mee.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!