Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prijzenoorlog in cloud slecht nieuws voor kleine providers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 maart 2014 13:00 uur

Uw bedrijf in de cloud? Het kan inmiddels voor een appel en ei. Althans, als u voor een grote provider kiest en u zich geen zorgen maakt over allerlei zaken die met de Patriot Act te maken hebben. De prijzenoorlog is in volle gang. Ook Amazon heeft haar prijzen voor ondermeer de populaire diensten S3 en EC2 flink verlaagd, als een reactie op de prijsduikeling die Google eerder al inzette.

Storage wordt bij Amazon zo’n 50% goedkoper. Dat wil zeggen: afhankelijk van gebruik. Wie tot 1TB afneemt, gaat 65% minder betalen per terabyte. Bedrijven die 5000 TB of meer afnemen, hebben “slechts” 36%  voordeel.  EC2 – Elastic Cloud – gaat zeven tot 40% goedkoper worden. Is Amazon daarmee nu weer goedkoper geworden dan Google? Dat valt te bezien. Diverse partijen analyseerden aan de hand van standaardconfiguraties de aanbiedingen van beide partijen en daaruit blijkt dat de twee reuzen elkaar niet veel ontlopen.

Wie vooral geheugen nodig heeft, is beter af bij Amazon. Bedrijven die vooral rekenkracht zoeken in cpu’s, kunnen beter hun diensten afnemen bij Google. Dat heeft te maken met de prijsmodellen – vooral de charge back-modellen – die de bedrijven hanteren. Al is het is nog steeds het vergelijken van appels met peren. Zo zit je als bedrijf bij Amazon al snel vast aan een meerjarig contract, terwijl Google de prijsverlagingen direct doorberekent. Dat maakt dan ook dat vooral voor echte on-demand cloud Google een iets betere keuze is.

Een en ander heeft natuurlijk verstrekkende gevolgen. Niche-spelers en kleinere cloudproviders zullen het dit jaar moeilijk krijgen om mee te kunnen blijven doen. Bij die partijen ontbreekt de massa en de mogelijkheid tot up front-investeringen waarmee dergelijke prijsmodellen (voor)gefinancierd kunnen worden. Die partijen, en daarbinnen het gros van de Nederlandse providers, zullen het vooral moeten hebben van segmentspecifieke oplossingen en het feit dat Europese bedrijven de data echt binnen Europese datacenters willen houden, beheerd door Europees personeel.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.