Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kaspersky’s Cyberthreat Map: gadget of nuttig?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 4 april 2014 08:05 uur

Nuttig? Wellicht. Cool? Absoluut! Wat je er ook van vindt, de nieuwe online tool – de Cyberthreat Map –  van Kaspersky Lab ziet er in elk geval erg gelikt uit. Via een wereldbol die in de eerste plaats doet denken aan Google Earth, toont de securityspecalist ‘real time’ de bedreigingen die via het internet worden verspreid. De tool geeft inzicht in de mate (richting, landen, regio’s) én de snelheid waarmee een bedreiging zich over het internet beweegt.

Kaspersky haalt de data uit haar Kaspersky Security Network (KSN): een cloudgebaseerde infrastructuur die wordt gevoed door on-access scans, on-demand scans, antivirusdetectie en intrusion prevention en detection systems. De verzamelde data wordt op een draaiende wereldbol geprojecteerd die door een bezoeker zelf kan worden ‘bediend’. Deze kan bijvoorbeeld inzoomen op een specifiek land. Ook geeft Kaspersky meer informatie over de soort bedreiging. Klik op Nederland en je ziet dat we nummer 58 zijn in de ranglijst van meest ‘bedreigde’ landen. Die lijst wordt aangevoerd door Rusland, India, Vietnam, de VS en – toch enigszins verrassend – Duitsland.

Daarmee houdt de functionaliteit ook wel zo’n beetje op. Want uiteindelijk blijkt Kaspersky natuurlijk een commercieel bedrijf dat securityproducten wil verkopen.  Wie onder in het beeld op een van de icoontjes klikt, krijgt het portfolio van Kaspersky Lab gepresenteerd. En ook de knop rechts bovenin ‘Am I infected’ is slechts een link naar de site waarop de gebruiker een gratis scan krijgt aangeboden.

Toch voorziet de Cyberthreat Map wel degelijk in een behoefte. Bedreigingen kunnen worden ‘gevolgd’ qua progressie en ook via diverse social media gedeeld om anderen te waarschuwen.  Voor een correcte weergave dient de Map wel in een browser te worden bekeken die WebGL ondersteunt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.