Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Patches voor OpenSSL-lek buiten Microsoft om

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 april 2014 10:01 uur

Diverse leveranciers van operating systemen en serversystemen werken aan patches om het gat in de SSL-beveiliging te dichten. IceWarp, leverancier van messaging systemen voor e-mail, chat en sms-verkeer, stelt een 32bits en een 64bits-patch ook beschikbaar aan Microsoft-klanten.


Maandag maakte onder meer Google bekend dat via een OpenSSL-lek hackers encryptiesleutels kunnen overnemen. Het lek is gevonden in OpenSSL, versie 1.0.1 tot en met 1.0.1f.  Op verschillende sites werd gemeld dat dit een ernstig lek is, vooral omdat een hacker geen sporen achterlaat als hij via het gat in OpenSSL stukjes geheugen uitleest en daarmee encryptiegegevens kan bemachtigen. Des te groter is de verwondering dat Microsoft nog geen patch heeft uitgebracht om dit probleem op te lossen.

Het lek waarmee berichtenverkeer dus kan worden afgeluisterd, heeft een forse impact. Onder meer Facebook en diverse Google-services waaronder Gmail en YouTube zijn geraakt, maar ook AWS en Dropbox gebruikten een kwetsbare versie van OpenSSL.

Verschillende aanbieders werken inmiddels aan een oplossing, waaronder ook RedHat, SuSe en Ubuntu. Het probleem is ook opgelost als bedrijven, zoals hosters, systemen updaten naar OpenSSL 1.0.1g. Die versie is wel veilig. Een waarschuwing is dan wel op zijn plaats: als een hacker al sleutels heeft verkregen via het gat, dan blijven die gegevens bruikbaar – ook nadat het lek is gedicht met een patch, zoals IceWarp die nu ter beschikking stelt. Om dat te verhelpen, moet een eigenaar van een website zelf de certificaten wijzigen waarmee de oude encryptie niet meer gebruikt kan worden.

ISPam.nl Job board

Marco, 15 april 2014 12:56 pm

Waarom is het verwonderlijk dat Microsoft nog geen patch heeft uitgebracht? Microsoft gebruikt nergens OpenSSL?!? De TLS implementatie in Windows is SChannel wat een eigen implementatie is van Microsoft en welke notabene de betreffende extensie welke de bug bevatte niet eens ondersteund. Dat IceWarp wel een patch uitbrengt, ook voor Windows, zegt helemaal niks. Blijkbaar gebruiken zij wel OpenSSL in hun server software maar dat wil nog niet zeggen dat Microsoft iets moet patchen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...