Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onduidelijkheid overheerst bij ISP’s na uitspraak over bewaarplicht

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 april 2014 08:04 uur

Nederlandse internet service providers weten nog niet goed waar ze aan toe zijn, nu het Europese Hof van Justitie de bewaarplicht heeft verboden. Tele2, XS4ALL en Ziggo geven tegenover ISPam.nl aan zich nog te beraden op de uitspraak.

Volgens het Hof is de bewaarplicht onrechtmatig omdat het een te grote aantasting is van de privacy van Europese burgers. Direct na het bekend worden van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie riep staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) al dat de bewaarplicht wat hem betreft ongewijzigd blijft, zolang het arrest (pdf) wordt bestudeerd.

Intussen weten ISP’s niet goed wat ze moeten doen, zo blijkt uit een kleine rondgang van ISPam.nl. “Onze juristen bestuderen de uitspraak nog want het is nog niet helemaal duidelijk wat nu de consequenties zijn”, antwoordt een woordvoerder van Ziggo.

Ook bij XSA4ALL wordt nog afgewacht hoe de bewaarplicht zich verder ontwikkelt. “Van de uitspraak van het Hof zijn we vrolijk geworden”, vertelt XS4ALL-woordvoerder Niels Huijbregts. “We zijn ons nog aan het beraden op wat er voor ons precies gaat veranderen. Definitief gejuich stellen we nog even uit tot dat duidelijk is.”

Bij Tele2 worden evenmin op korte termijn grote veranderingen verwacht. “We wachten nu met belangstelling de reactie van de Nederlandse overheid hierop af. Voor de korte termijn verwachten we geen wijzigingen in het Nederlandse beleid.”

[advpoll id=”10″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.