Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN eist 280.000 euro van IceHosting

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 november 2006 19:49 uur

Stichting BREIN heeft een claim van 280.000 euro neergelegt bij IceHosting, zo valt te lezen op nu.nl. Volgens BREIN heeft IceHosting verzuimd om een torrent-website na een eerste sommatie offline te halen én de naam en adresgegevens van de eigenaar aan BREIN te verstrekken.

In een discussie op webhostingtalk die hierover ontstond kort nadat het bericht op nu.nl was geplaatst, reageerde een woordvoerder van IceHosting als volgt:

huh wat?

jullie zijn de eerste die het hier zeggen 😉 Ik heb niks binnen van brein, behalve mail van dat wij die site binnen 24 uur de lucht uit moesten halen, en dat is ook gebeurd.

Wij werken volledig mee met brein…

Het is maar even de vraag of dit al de tweede sommatie van BREIN is, op basis van bovenstaande uitspraak door IceHosting valt te conluderen dat er enkel per e-mail sommaties zijn gestuurd, juridisch is dat niet heel erg veel waard. Op basis daarvan is het zeer merkwaardig dat BREIN bij IceHosting een schadeclaim van 280.000 euro denkt neer te kunnen leggen. Gezien de wet ISP’s die direct na constatering van onrechtmatige zaken meewerken aan het offline halen ervan, expliciet zijn vrijwaardt (artikel 6:196c BW) en op basis van bovenstaande lijkt BREIN geen bewijs te hebben van het tegendeel.

Ik denk overigens dat BREIN helemaal geen schadeclaim van IceHosting zal eisen. Het lijkt er eerder op dat met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen, BREIN de (aankomende) politici probeert te beinvloeden door in het nieuws te komen met feit dat hun achterban enorme verliezen zou lijden door internet piraten. Daarnaast is het ook niet bepaald billijk dat ze het nieuws eerst naar buiten brengen en dan pas de schadeclaim bij IceHosting neerleggen.

Dit laat duidelijk de werkwijze van BREIN zien, die niet zozeer handhaving inhoud, maar juist het maken van propaganda, om zo angst te zaaien onder mensen die weleens iets van het internet downloaden, de beheerders van websites die in de ogen van BREIN onrechtmatig zijn én natuurlijk ook ISP’s. Het is jammer dat BREIN zo werkt, want natuurlijk komen ze terecht op voor de belangen van hun achterban, echter de wijze waarop is misselijk.

Tegenover ZDNet zegt BREIN directeur Tim Kuik ondermeer het volgende over de kwestie:

Veel illegale sites vinden onderdak bij obscure hostingproviders die het niet zo nauw nemen met de wet. Zij kunnen op een harde aanpak rekenen.

Die uitspraak is naar mijn idee ook van toepassing op BREIN, die zelf ook denkt boven de wet te staan. Ondermeer door te roepen dat ISP’s gegevens aan haar dienen te verstrekken, die door de WBP zijn beschermd en in dit geval zelfs een nergens door gestaafde schadeclaim te eisen op basis van het feit dat deze gegevens niet worden verstrekt. Wat mij betreft mag BREIN zelf ook hard worden aangepakt voor deze (onwettige) praktijken!

Triloxigen, 22 november 2006 8:03 pm

Webzilla sponsort 10,- aan IceHosting als ze moeten betalen.

Peter - XS-24, 22 november 2006 8:09 pm

XS-24 ook.

Komop mensen, nog 27998 sponsors

Casper Bakker, 22 november 2006 8:28 pm

Wat een kansloze boeren zijn Tim Kuik en zijn mede kabouters. Wordt er altijd een beetje moe van, van die uitspraken van hun elke keer. En mocht er echt een claim komen dan doneer ik 100 euro voor een stap naar de rechter. Laten we vooral geen geld gaan sturen aan kabouter Tim. Mafkezen zijn het!

Peuk, 22 november 2006 8:43 pm

Waait wel over, kan me niet indenken dat BREIN zoiets daadwerkelijk voor elkaar krijgt. Of icehosting heeft inderdaad informatie achtergehouden, dat weet ik natuurlijk niet.

Wij sponsoren ook wel een paar honderd euro als er daadwerkelijk betaald moet gaan worden, maar dat hoort Roland - en wij - dan wel.

Arjan Bijnen, 22 november 2006 10:10 pm

Quote van het uilskuikentje binnen Brein: Veel illegale sites vinden onderdak bij obscure hostingproviders die het niet zo nauw nemen met de wet. Zij kunnen op een harde aanpak rekenen.

Hoe kan Brein van de ISP's verwachten dat zei alles af gaan lopen te sporen?? Is dit in een zekere zin geen inbreuk op de privacy van de klant?? Niets obscure ISP's, gewoon een louter uitspraak van Timmy :lol:.

D.L.H. Douma, 23 november 2006 1:52 am

Way to go Brein, en dan denken serieus over te komen.

Ik sluit me aan bij Arjan. Je hebt aan de ene kant brein en aan de andere kant de klanten. Brein kan niet verwachten dat je zomaar alles over de balk gooit en de klant 24/7 gaat monitoren op activiteiten. Dan kan je beter meteen in je voorwaarden je pricavy verklaringen gaan wegstrepen want die zijn dan niet meer van toepassing.

En sinds wanneer mag brein uitspraken doen over wat wel/niet mag en wat wel/niet offline gehaald moet worden, ik dacht dat iemand die zoiets mag beslissen 'rechter' heet.

Dus mensen die allemaal een rechtenstudie doen, ga bij Brein werken dan bespaar je een hele opleiding aan rechten!

Triloxigen, 23 november 2006 10:39 am

Uilskuiken praat veel, maar zegt eigenlijk niks.

Eweka, 23 november 2006 11:16 am

Deze uitspraak van T Kuik geeft ook weer aan dat Brein boven de wet denkt te staan:

Het standpunt van BREIN is dat bedrijven als Eweka met hun nieuwsservers willens en wetens structureel gebruik maken van het aanbod van illegale bestanden. Zij bevorderen grootschalig aanbod van illegale bestanden met muziek, films en software, onder andere door hoge retentietijden, het ontbreken van datalimieten en de mogelijkheid tot anoniem posten en het niet bijhouden van logbestanden.
Het structureel misbruik maken van het aanbod van illegale bestanden maakt dat Eweka ivielrechtelijk en strafrechtelijk kan worden aangesproken.

Maw, Tim maakt wel uit wat de wet is en wat niet, en zowieso als ze zo bar zeker van hun zaak zijn, waar blijft die aanklacht dan toch?

Harrold, 9 september 2007 4:20 pm

Pak ze maar aan!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.