Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU-besluit heft concurrentievoordeel Europese cloudproviders op

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 april 2014 10:30 uur

Europese cloudproviders hadden een streepje voor bij aanbestedingen waarbij systemen gegarandeerd op Europees grondgebied moesten staan. Hadden. Die wereld is sinds donderdag namelijk veranderd. De EU heeft schriftelijk verklaard dat Microsofts cloudproposities aan alle Europese eisen op gebied van privacy voldoen. Kortom: Europese bedrijven kunnen nu voor zakelijke clouddiensten terecht bij Microsoft. Het laatste concurrentievoordeel dat Europese cloudproviders hadden, is daarmee weggevallen.

En dat is opmerkelijk, zeker in het licht van de plannen van EU-commissaris Kroes, die hard werkt aan een eigen Europese cloud: CoCo Cloud. Zeg maar: een cloudomgeving waar hekken omheen staan en die ervoor moeten zorgen dat de privacy van Europese bedrijven en burgers te allen tijde gewaarborgd is. Die plannen deden al een hoop stof opwaaien, omdat HP de infrastructuurstack mag leveren voor deze dienst. De vraag is nu in hoeverre CoCo Cloud ├╝berhaupt nog toegevoegde waarde levert na dit besluit.

Anderzijds: Kroes kan nu ook met een gerust gevoel Azure, Office365, Dynamics CRM en InTune vanaf het CoCo-platform gaan leveren. “Door te erkennen dat Microsoft voldoet aan de eisen van de Europese ‘modelclausules’ zeggen de Europese toezichthouders dat de opslag van persoonlijke data in Microsofts zakelijke cloudomgevingen voldoet aan de strenge privacystandaarden, ongeacht waar die data zich bevindt”, aldus Microsoft in haar techblog. Voor veel bedrijven en instellingen betekent het EU-besluit dat Microsoft-unless policies waar veel technologie roadmaps binnen grote bedrijven op leunen, nu ook in de cloud kunnen worden voortgezet.

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.