Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Turkije blokkeert 1.112 websites met criminele en ongewenste inhoud

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 oktober 2008 08:03 uur

Turkije land/vlagOp 22 november 2007 is er door de Turkse president Tayfun Acarer een meldpunt ingesteld waar Turken kunnen klagen over websites met illegale inhoud. Sinds de oprichting van dit meldpunt zijn er 24.598 klachten ontvangen, op basis van deze klachten zijn er totaal 1.112 websites geblokkeerd, waarvan 861 op basis van een bestuurlijke beslissing en 251 websites zijn geblokkeerd na een gerechtelijk bevel. Volgens president Acarer zijn er totaal 202 klachten over video’s op YouTube ingediend, de klachten betroffen voornamelijk wegens belediging van Ataturk. YouTube is daarom sinds mei dit jaar geblokkeerd en dat blijft ook zo.

YouTube is niet de enige site die geblokkeerd is in Turkije wegens belediging van Ataturk. Totaal zijn er volgens president Acarer 51 websites geblokkeerd omdat deze Ataturk beledigen. Daarnaast zijn er 12 websites geblokkeerd in verband met prostitutie, 79 vanwege gokken, 415 wegens kindermisbruik en 390 vanwege obsceniteit.

Volgens president Acarer is het noodzakelijk om websites te blokkeren, omdat burgers beschermd moeten worden, om zo geen slachtoffer te worden van websites met criminele of ongewenste inhoud. Verschillende Europese regeringsleiders zullen vast jaloers op Turkije zijn, want het blokkeren van websites in verband met ongewenste inhoud is ook een vurige wens van verschillende EU-landen.

Wido, 7 oktober 2008 9:46 am

Haha, dus onder het mom van beveiliging blokkeren we maar YouTube, want daar komt volgens de regering ongewenste inhoud vandaan?

Ik denk toch nog altijd dat een persoon voor zichzelf moet kunnen bepalen wat ongewenste inhoud is...

Dat er mensen überhaupt over nadenken dit land bij de EU te laten.....

gerwin, 7 oktober 2008 6:46 pm

Ja op zich heb je gelijk over het toelaten in europa, maar hoelang duurt het voordat de .eu landen ook dit soort zaken gaan doen? (warez, kinderporno etc etc)

Samet, 7 oktober 2008 9:03 pm

Haha, dus onder het mom van beveiliging blokkeren we maar YouTube, want daar komt volgens de regering ongewenste inhoud vandaan?

Ik denk toch nog altijd dat een persoon voor zichzelf moet kunnen bepalen wat ongewenste inhoud is…

Dat er mensen überhaupt over nadenken dit land bij de EU te laten…..
----

Als je zou lezen zou je kunnen LEZEN dat er staat dat er klachten zijn binnengekomen over youtube... Dus dit is degelijk bepaald door de mensen zelf...
Dus ga niet onnodig zeiken.. Bedankt

Wido, 8 oktober 2008 1:47 am

@ Samet, een normale toon is ook wel gewenst....

Dus, als mijn buurman een klacht indient en iemand anders dat ook nog doet, dan wordt er nog steeds voor mij bepaald wat ik wel en niet mag zien.

Ik kan als persoon het dan niet zelf bepalen, maar op basis van "klachten" wordt het geregeld, erg apart. Wie zegt dat de klacht legitiem zijn en niet iemand van de regering zelf een klacht indient om de site zo op het filter te krijgen?

Verder, ben je op je teentjes getrapt dat ik begon over de toetreding tot de EU en dat je daarom zo reageert?

Samet, 8 oktober 2008 5:58 am

@wido:
Dit gaat dan ook niet over het toetreden van de EU.. maar jij zegt dat voor zoveel mensen maar door 1 of 2 mensen wordt bepaald of het wel of geen rotzooi is. Terwijl dit door echt heel veel mensen gedaan worden.. Daarnaast vind men altijd wel een manier om iets te bereiken als het bereikt moet worden..

gerwin, 8 oktober 2008 11:08 am

Samet in turkije is het niet mogelijk voor anders denkende om hun mening te ventileren al zijn sommige mensen het daar niet meer eens. Censuur is slecht of het nou om het beledigen van mr. turk of andere politieke meningen, en daar gaat het om.

isis, 27 februari 2009 7:39 pm

trouwens..Turkse president is niet Tayfun Acarer...waar blijft de betrouwbaarheid van de gegeven informatie...als ze de naam van de president noggeeneens weten!!!

Erol, 13 juli 2009 12:25 pm

Goedze turkije! Blokeer websites waar onze atuturk word beledigt!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.