Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische rechtbank veroordeelt Pool voor misbruik WiFi-verbinding

  • Door
  • Geoffrey Ketels
  • geplaatst op
  • 7 oktober 2008 08:01 uur

Islamitische defacer bekladt honderden Nederlandse websitesEen 22-jarige Poolse man is vorige week vrijdag door de rechtbank van het Belgische Dendermonde veroordeeld omdat hij verschillende keren misbruik had gemaakt van een niet beveiligd draadloos netwerk. De Pool reed regelmatig naar een bepaalde straat waar hij zijn wagen parkeerde en vervolgens via zijn laptop verbinding maakte met het draadloos internet van zijn slachtoffer.

De man zorgde er daarbij ook voor dat het gezin waarvan hij het internet in beslag nam zelf niet konden internetten. De zaak kwam aan het licht toen een voorbijganger het vreemd vond dat de man geregeld in de straat geparkeerd stond terwijl hij telkens met de laptop op de schoot aan het werken was. De voorbijganger schakelde daarop de politie in, die de man daarop arresteerde. De rechtbank veroordeelde de man daarop voor “externe hacking”, hacking waarbij geen daadwerkelijke schade is veroorzaakt en waarop maximaal één jaar celstraf staat. Welke straf de man heeft gekregen is niet bekend gemaakt.

In Nederland bepaalde de rechtbank van Amsterdam onlangs nog dat het gebruik van een internetverbinding van derden geen diefstal is. Opvallend detail hierbij is dat de rechtbank verklaarde dat de rechthebbende niet noodzakelijk de macht over de internetverbinding kwijt is wanneer deze door derden wordt gebruikt, iets wat in het geval de 22-jarige Pool blijkbaar wel het geval was. De vraag dringt zich dan natuurlijk op of er dan niet een onderscheid gemaakt moet worden wanneer de eigenaar directe hinder ondervind van het aftapppen.

Update 12:15 uur, Arnout: En ook in Nederland is er maandag iemand aangehouden vanwege het vanuit zijn auto surfen op iemand anders WiFi-netwerk (wardriven). Het gaat interessant worden of deze “grote crimineel” veroordeeld gaat worden in Nederland, zijn laptop is in iedergeval al in beslag genomen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.