Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Welke regio neemt het voortouw in IPv6-inzet?

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 6 oktober 2008 08:05 uur

Over een kleine drie jaar zijn alle IPv4 adressen uitgegeven aan de lokale registry’s en kunnen er wereldwijd gezien geen nieuwe adressen meer worden uitgegeven. Enkel de overgang naar IPv6 lijkt de enige oplossing. In verschillende media lees je hier over. Maar hoe zit het nu met de implementatie van IPv6? Meten is moeilijk, omdat het bij eindgebruikers vaak om IPv6 in IPv4 tunnels gaat. Maar het gaat er juist om, dat providers de infrastructuur gereed maken, zodat de eindgebruikers kunnen volgen. Enkel dan kan de groei in de markt blijven doorzetten, ook als alle IPv4 adressen zijn uitgegeven.

Op de blog van ICANN is een artikel verschenen over het IPv6 gebruik. Er is echter geen standaard manier om de voortgang te meten. ICANN bekeek het aantal ASN’s (verschillende autonome netwerken die het Internet vormen, RtH) per regio in de wereld en het aantal IPv6 adressen dat geadverteerd werd. Volgens deze grafieken zou Afrika (Afnic) koploper zijn met een implementatie van 22%. De RIPE zou een implementatie hebben van 9%. Iemand die zich verdiept heeft in de cijfers, weten dat deze te rooskleurig zijn.

De site van SixXS biedt live gegevens over het aantal IPv6 blokken dat aangevraagd en geadverteerd wordt. Als we nu eens naar Afrika kijken, zien we dat daar 60 IPv6 prefixes actief zijn. Als je kijkt naar het aantal autonome netwerken dat in Afrika actief is, is dit aantal binnen het totale Internet te verwaarlozen. Er staan echter wel interessantere gegevens op de website: Het aantal uitgegeven IPv6 blokken per land en het aantal wat daarvan daadwerkelijk actief is.

De Verenigde Staten nemen de eerste plek in, met 683 toegekende IPv6 blokken, waarvan er 217 daadwerkelijk actief zijn. Nederland komt er met een vijfde plek goed vanaf. Van de 89 toegekende IPv6 adresblokken, zijn er inmiddels 48 actief op het Internet. Als klein land, toch bijna 2% van het IPv6 Internet. Door enkele pro-actieve providers als BIT, de vierde IPv6-enabled nameserver van de SIDN en de NL-IX die binnenkort start met het weggeven van gratis IPv6 transit zal NEderland met de inzet van iedere provider deze positie goed vast moeten kunnen houden.

Marco, 7 oktober 2008 9:44 pm

Aardig leesvoer: http://tools.ietf.org/html/rfc5211
("An Internet Transition Plan")

Dre, 13 oktober 2008 9:59 pm

Een andere interessante website is de weathermap op bgpmon.net
http://www.bgpmon.net/weathermap.php?inet=6

Het geeft een overview van welke prefixen zichtbaar zijn per land of regio en visualiseert dit op de wereld kaart.
Je ziet dan ook meteen de "belangrijke IPv6 players" in die regio.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.