Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom Microsoft ook de slag om de cloud gaat winnen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 24 april 2014 08:01 uur

Met Microsoft zou iedereen beter moeten weten. Het bedrijf weet als geen ander een ogenschijnlijke achterstand in recordtempo om te buigen naar een leidende positie op de wereldmarkt. Het bedrijf was beslist geen marktleider op het terrein van besturingssystemen voor desktops, maar dankzij productontwikkeling en ijzersterke marketing, draait het leeuwendeel van alle desktops anno 2014 Microsoft Windows. En cloud? Nee. Daar was en is Microsoft geen marktleider. Maar het is hard op weg om ook die achterstand weg te poetsen. En dat is voor kleinere cloudproviders simpelweg heel slecht nieuws. Tenzij ze op tijd aanhaken.

Microsoft en Equinix maakten begin deze week bekend dat Equinix via zestien datacenters – de International Business Exchange datacenters –  klanten rechtstreeks naar Azure gaat verbinden via Microsoft Azure ExpressRoute. Daarmee gaat Microsoft in eerste plaats de strijd aan met Amazon Direct Connect: beveiligde verbindingen naar grote cloudomgevingen vanuit multi-tennant datacenters. Klanten kunnen op deze manier een omgeving in een datacenter hosten en toch met behulp van beveiligde verbindingen gebruikmaken van cloudservices zoals storage en backup. Juist in een tijdperk waarin big data interessant wordt, kan een dergelijke hybride oplossing een flink voordeel opleveren.

Want voor wie het nog niet heeft begrepen: big data is de sleutel. De partijen die op een of andere manier zeker kunnen stellen dat ze big data kunnen opslaan en ontsluiten, zijn uiteindelijke de grote winnaars in de cloud. Big data is de ultieme vendor lock-in. Wie als bedrijf zijn data ergens heeft geparkeerd, zal zich twee keer bedenken om dat nog eens te verhuizen. Juist daarom zijn grote cloudproviders zo interessant. Ze hebben de schaalgrootte om die data in de eerste instantie te kunnen hosten en dit bovendien tegen bodemtarieven, wederom door diezelfde schaalgrootte. En dat heeft Microsoft als geen ander begrepen: size matters. Overigens: het feit dat de Europese Unie heeft verklaard dat Microsofts clouddiensten veilig zijn, helpt natuurlijk om de marktpositie in Europa flink uit te bouwen.

Alleen grootte gaat er nog toe doen in de komende jaren. Niets anders. Kwaliteit? Op de infrastructuur die nu wordt gebruikt, valt er qua kwaliteit niet heel veel meer te winnen. De meeste grote providers schakelen over naar converged stacks waardoor het risico van uitval van componenten wordt verkleind. Dankzij virtualisatie waarbij software voortdurend bewaakt of bepaalde servers al dan niet operationeel zijn en desgewenst ‘fails’ naar een andere fysieke server verplaatst, wordt de ratio beheerders (dure mankracht) op het aantal te beheren objecten ook anders. Wat moet iemand precies gaan beheren? In een software defined datacenter zijn de beheeractiviteiten vrijwel geheel geautomatiseerd. De kwaliteit wordt daarmee bepaald door de hardware en de software: waarbij de markt wordt gedomineerd door een paar grote partijen: IBM, HP, Dell, Cisco, VMware, EMC en Microsoft. Een behoorlijk overzichtelijk landschap.

Je moet er alleen heel veel van hebben. En je moet zorgen dat zoveel mogelijk klanten erbij kunnen. Door Azure te ontsluiten via Equinix IBX krijgt Microsoft er 4500 klanten bij. Da’s mooi, maar niet interessant. Wel interessant: 600 grote IT-serviceproviders die al diensten afnemen via Equinix en dus beveiligde connecties naar Azure mee kunnen nemen in hun proposities. Dat gaat de toekomst worden voor alle providers: diensten leveren op de infrastructuur van andere, veel grotere partijen. Met big data als aanjager van alle diensten. Wie big data heeft, heeft de klant.

[advpoll id=”18″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Jorick Astrego, 24 april 2014 10:09 am

Met Microsoft zou iedereen beter moeten weten. Het bedrijf weet als geen ander een ogenschijnlijke achterstand in recordtempo om te buigen naar een leidende positie op de wereldmarkt. Het bedrijf was beslist geen marktleider op het terrein van besturingssystemen voor desktops, maar dankzij productontwikkeling en ijzersterke marketing, draait het leeuwendeel van alle desktops anno 2014 Microsoft Windows.

Heel apart verhaal dit. Gesponsord door Microsoft? Iedereen die de geschiedenis van windows kent weet dat windows tijdens de opkomst van de PC een enorm marktaandeel heeft weten te vergaren omdat er geen betere alternatieven waren. De laatste jaren kalft deze marktleider positie juist steeds verder af en wil men ondanks de "ijzersterke marketing" liever op het 15 jaar oude windows xp blijven of desnoods windows 7 installeren om maar niet die vreselijke windows 8 te hoeven draaien.

Als MS in een record tempo een leidende positie op de wereldmarkt krijgt hoe verklaar je dan dat Windows Phone maar 3% marktaandeel heeft, linux een marktaandeel van 60-70% als server OS, de PS4 een stuk beter verkoopt dan de Xbox en de hele Azure cloud op Linux draait.

Ik hoor van veel van onze klanten dat ze spijt als haren op hun hoofd hebben door dingen naar Azure en Office360 te verplaatsen en dat ze nu alweer druk op zoek zijn naar alternatieven waar je ook echt wat mee kan. Azure is wat dat betreft nog vreselijker dan sharepoint.

De enige reden dat Microsoft uberhaubt nog bestaat is door de aggresieve vendor lockin.

Jorick Astrego, 24 april 2014 10:33 am

Big data is de ultieme vendor lock-in. Wie als bedrijf zijn data ergens heeft geparkeerd, zal zich twee keer bedenken om dat nog eens te verhuizen.

Dit is precies waarom onze klanten de boel zelf willen runnen. Converged stacks zijn ook prima zelf aan te schaffen en je bespaart dan ook meteen aan systeembeheerders. Die bodemtarieven worden weer teniet gedaan door een zeer ondoorzichte prijs structuur en licentiemodel waardoor je eigenlijk altijd te veel betaald.

De enige reden om het bij een grote cloudprovider te stallen is dezelfde reden als waarom sommige mensen een huis huren ipv kopen. Gespreide betaling. Al gauw kom je erachter dat je uiteindelijk veel duurder uit bent met huren en dat je totaal overgeleverd bent aan de grillen van de verhuurder.

Lees dit eens:

Wim ten Brink, 24 april 2014 11:22 am

Ik heb redelijk wat ervaring met Microsoft Azure en het bevalt best goed. Voor een opdrachtgever moest er een web-applicatie in de cloud gaan draaien en dat werkte prima op Azure. Vrijwel geen storing, makkelijk te onderhouden en als enige bezwaar het rondneuzen van de NSA door de servers van Microsoft. In ieder geval beter dan hosten op eigen servers met beperkte bandbreedte en af en toe storingen.
Een andere opdrachtgever deed meer dan alleen webpagina's. Daar werd voor iedere klant een aparte virtuele machine ingezet met webserver, database en andere toepassingen. De opdrachtgever deed de installatie en beheer van de server en als de klant de dienstverlening wilde stoppen dan kreeg de klant zelf de beschikking over die machine. Alleen dagelijkse data met betrekking tot koers-informatie en updates van de software werden dan niet meer geleverd.
-
Toch zou Google hier een stevige concurrent kunnen worden maar dan moet ook Google virtuele (Windows) systemen gaan ondersteunen. Ook .NET hosting op Google is best belangrijk en is op dit moment nog een groot gebrek. Google is wat dat betreft nog veel te klein om goed mee te spelen, hoewel hun overige clouddiensten behoorlijk goed zijn. Ik ben vooral tevreden over de spamfilters van Google.
Amazon... Nee, ga ik het niet over hebben.
RackSpace is ook een aardig alternatief voor cloud-hosting. Alleen missen zij weer diverse andere clouddiensten die Google en Microsoft wel bieden. (Email, agenda, document-beheer, etc.) Ze zouden een meer compleet aanbod moeten hebben.
-
Van alle cloud-providers lijkt Microsoft het meeste aan te bieden maar ik hoop toch dat de andere cloud-providers snel wakker worden. Microsoft is een prima bedrijf maar heeft een gezonde concurrent nodig om in het gareel te blijven.

Bernard Zijlstra, 28 april 2014 9:38 pm

'Overigens: het feit dat de Europese Unie heeft verklaard dat Microsofts clouddiensten veilig zijn, helpt natuurlijk om de marktpositie in Europa flink uit te bouwen.'
Bij verwijzingen en woorden zoals 'feit', zijn bronvermeldingen toch wel netjes. Daarnaast is dit statement door de actualiteit ingehaald. Het artikel 'US judge: our digital search warrants apply ANYWHERE' http://reg.cx/2ayf in The Register van 28 april maakt pijnlijk duidelijk dat clouddiensten zoals Azure van Microsoft geen oplossing zijn voor bedrijven in de EU.

Wim ten Brink, 28 april 2014 10:44 pm

The Register heeft het in het artikel over emails op servers buiten de USA, geen data. Daarnaast zal Europese wetgeving dit ook niet toelaten en Cloud Providers komen dan tussen twee vuren. Dat zal uiteindelijk op politiek niveau opgelost moeten worden want als Europa Cloud Providers hoge boetes gaan opleggen of zelfs hardware in beslag gaan nemen dan hebben ze een excuus om niet aan de Amerikaanse eisen te voldoen.
Als ze toch gedwongen worden dan levert dat extra diplomatieke problemen op. Dat zal op dit moment even moeten gebeuren maar Microsoft is al bezig om in hoger beroep (of zo) de uitspraak ongedaan te krijgen.
Of de USA op een tweede NSA-blamage zit te wachten is onwaarschijnlijk en ik denk niet dat grote Cloud providers dergelijke acties geheim kunnen blijven houden.
-
Verder moet je goed nadenken over hoe gevoelig de data is die je in de Cloud wilt plaatsen. Je kunt daarnaast nog even encryptie over je data heen gooien zodat de inhoud voor justitie in de USA onleesbaar is zonder bijbehorende sleutels. Sowieso is dat verstandig voor al je gevoelige gegevens.

Bernard Zijlstra, 29 april 2014 1:35 pm

The Register heeft het in het artikel over emails op servers buiten de USA, geen data.
Sinds wanneer is e-mail geen data meer? Het gaat hier niet om de envelop (metadata) maar om de brief zelf (data). Misschien dat de blogpost http://t.co/ni0a1TiPii van iusmentis het duidelijker maakt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.