Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Cloudservers Amazon zo lek als een mandje’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 april 2014 08:21 uur

Wie een cloudserver bij Amazon bestelt, heeft de keuze uit een groot aantal kant-en-klare images van besturingssystemen. Er is ook een image van Microsoft Windows Server 2003 beschikbaar. Uit onderzoek van een beveiligingsbedrijf blijkt dat het bewuste image in oktober 2009 voor het laatste was bijgewerkte én de auto-update functie is uitgeschakeld. Als gevolg daarvan zit het besturingssysteem nog vol met kritische lekken en is de server waarop het image wordt geïnstalleerd, daardoor zo lek als een mandje.

Uit de blog van beveiligingsbedrijf Bkav blijkt dat het probleem met de onveilige images van Amazon aan het licht kwam n dat een klant contact opnam omdat zijn server bij Amazon gehackt was. Al snel bleek dat de laatste update op de server in oktober 2009 was geïnstalleerd en de auto-update functie was uitgeschakeld. Op basis van een proof-of-concept-code van lek MS12-020 wist het beveiligingsbedrijf de server van de klant inderdaad zelf ook eenvoudig plat te leggen.

Nader onderzoek wees uit dat de server van de klant al gehackt was nog voordat de klant er voor het eerst op was ingelogd. De verklaring daarvoor is dat een cloudserver vóórdat de klant er toegang toe kan krijgen, met het internet verbonden is. Hackers die de IP-ranges continue automatisch afspeuren naar lekke servers, kregen de server eerder in de gaten dan het moment waarop de klant kon inloggen op de server. Het feit dat een hacker een server éérder kan hacken, dan dat de klant de server zelf kan patchen, maakt deze kwestie tot een nog groter probleem.

Om te controleren of het probleem van de klant met het niet bijgewerkte image op zichzelf stond werd door Bkav bij Amazon in verschillende regio’s een server besteld met een Microsoft Windows Server 2003 image. In de meeste gevallen bleek hetzelfde probleem en een enkele server in de Engeland, Japan en de VS bleek voor het laatst op maart 2012 te zijn bijgewerkt. Dat is nog steeds ruim twee jaar geleden, een eeuwigheid wanneer het gaat om veiligheidslekken. Ook stond in alle gevallen de auto-update functie uit.

Het probleem van de images met een lek besturingssysteem beperkt zich niet alleen tot Amazon, ook twee andere grote cloudproviders HP en GoGrid blijken images met Windows aan te bieden die respectievelijk 8 en 13 maanden al niet gepatcht zijn én ook staat auto-update in beide gevallen uit. Daarnaast kan worden afgevraagd of andere images wél veilig zijn. Hoe dan ook is het aan te raden om direct na het bestellen van een virtuele server – bij welke cloudprovider dan ook – het besturingssysteem en de overige software te updaten.

ISPam.nl Job board

Frits, 25 april 2014 9:59 am

Wat een mooie chocoladeletter Telegraaf-kop zeg. Bij Amazon AWS ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je OS, inclusief patching.

Het had volgens mij beter kunnen zijn 'Windows is lek als je niet patched', wat hetzelfde is als 'gras is groen'.

Dat de instance direct gehacked is omdat deze aan internet hangt is natuurlijk bezwaarlijk, maar dat is op te lossen door de juiste Security Groups toe te passen, zodat je in eerste instantie er alleen zelf bij kan vanuit een specifiek IP.

Of uitrollen in een VPC en alleen toegankelijk maken via een VPN, zodat je het systeem eerst kan patchen alvorens aan internet te hangen.

FUD!

Arnout Veenman, 25 april 2014 11:40 am

Frits, je bent inderdaad zelf verantwoordelijk voor het (toekomstige) onderhoud van je virtuele server. Echter zodra de server opgeleverd is mag je verwachten dat de geïnstalleerde software up-to-date is én niet 5 jaar verouderd. Indien ik een tweede hands auto bij een garage koop, dan ben ik ook zelf verantwoordelijk voor het (toekomstige) onderhoud van de auto. Toch mag ik er vanuit gaan dat de remvloeistof is bijgevuld en ik niet de eerste bocht uitvlieg omdat ik niet kan remmen. De garage komt er dan ook echt niet mee weg te stellen dat ik dit voor vertrek had moeten controleren en zelf verantwoordelijk ben voor het onderhoud. Auto's die zonder remvloeistof worden geleverd noem ik levensgevaarlijk en servers die worden opgeleverd met een OS dat 5 jaar niet is geupdate én met de auto-update functionaliteit uitgeschakeld, zo lek als een mandje. Ik ben benieuwd of iemand daar anders over denkt.

Calypso, 25 april 2014 12:17 pm

@Arnout: met je eens; de kans dat de klant voordat-ie uberhaupt zelf toegang heeft tot de server potentieel al gehackt is, dat is wel degelijk Amazon toe te schrijven. Hoe ze het bij Amazon moeten doen maakt niet zoveel uit, of ze nu eerst de klant toegang moeten geven, alleen gepatchte servers uit moeten leveren of wat dan ook; de klant heeft als-ie pech heeft nooit de kans gehad om te patchen.

Ramon Smits, 5 mei 2014 11:07 am

Ook al is er inderdaad een RDP vulnerability je moet altijd nog via je firewall configuratie toegang geven aan je VM. Bij Amazon EC2 kun je eenvoudig alleen huidige IP adres whitelisten door bij 'source' de waarde 'My ip' te selecteren.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...