Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voorspelde hypergroei van cloud laat zich betwijfelen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 april 2014 15:30 uur

De cloud groeit. Als kool. Volgens Forrester is er zelfs sprake van ‘hypergroei’ en waagt zich in het rapport ‘The Public Cloud Market Is Now In Hypergrowth’ aan een voorspelling. In 2020 zal de totale omzet uit publieke clouddiensten ruim 130 miljard euro bedragen. Of dat waarheid zal worden, laat zich enigszins betwijfelen, zo stellen analisten in reacties op het rapport.

Voorspellingen zijn altijd risicovol, ook die van onderzoeksbureaus als Forrester en Gartner. Forrester doet haar voorspelling namelijk op basis van het feit dat bedrijven vorig jaar zo’n 60 miljard dollar – ruim 40 miljard euro – investeerden in clouddiensten. Forrester trekt die lijn door naar 2020 en stelt dat bedrijven de schroom om applicaties uit de cloud te halen, overboord gaan gooien. In 2020 moet dit marktaandeel liefst 80% zijn van de totale cloudomzet. Anders gezegd: de groei naar SaaS is de voornaamste bron van de totale omzetverwachting.

Dat laatste is opmerkelijk. Op dit moment besteden bedrijven namelijk vooral uit naar IaaS- en PaaS-providers. Applicaties worden doorgaans nog in ‘eigen hand’ gehouden, hetzij self-managed of via een system integrator. Ook de oude legacy-omgevingen waar met name de enterpriseklanten nog mee zitten, is niet zelden een drempel om echt op SaaS-omgevingen over te stappen. Op dit moment zit de SaaS-groei nog voornamelijk in de generieke ICT-diensten, zoals officepakketten.

De conclusies van Forrester dat bedrijven in de komende jaren veel meer cloudbased zullen gaan werken, levert van analisten dan ook sceptische reacties op. Er zijn simpelweg nog teveel technologische, maar ook zeker juridische en psychologische barrières die deze hypergroei mogelijk moeten maken.

 

 

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...