Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voorspelde hypergroei van cloud laat zich betwijfelen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 april 2014 15:30 uur

De cloud groeit. Als kool. Volgens Forrester is er zelfs sprake van ‘hypergroei’ en waagt zich in het rapport ‘The Public Cloud Market Is Now In Hypergrowth’ aan een voorspelling. In 2020 zal de totale omzet uit publieke clouddiensten ruim 130 miljard euro bedragen. Of dat waarheid zal worden, laat zich enigszins betwijfelen, zo stellen analisten in reacties op het rapport.

Voorspellingen zijn altijd risicovol, ook die van onderzoeksbureaus als Forrester en Gartner. Forrester doet haar voorspelling namelijk op basis van het feit dat bedrijven vorig jaar zo’n 60 miljard dollar – ruim 40 miljard euro – investeerden in clouddiensten. Forrester trekt die lijn door naar 2020 en stelt dat bedrijven de schroom om applicaties uit de cloud te halen, overboord gaan gooien. In 2020 moet dit marktaandeel liefst 80% zijn van de totale cloudomzet. Anders gezegd: de groei naar SaaS is de voornaamste bron van de totale omzetverwachting.

Dat laatste is opmerkelijk. Op dit moment besteden bedrijven namelijk vooral uit naar IaaS- en PaaS-providers. Applicaties worden doorgaans nog in ‘eigen hand’ gehouden, hetzij self-managed of via een system integrator. Ook de oude legacy-omgevingen waar met name de enterpriseklanten nog mee zitten, is niet zelden een drempel om echt op SaaS-omgevingen over te stappen. Op dit moment zit de SaaS-groei nog voornamelijk in de generieke ICT-diensten, zoals officepakketten.

De conclusies van Forrester dat bedrijven in de komende jaren veel meer cloudbased zullen gaan werken, levert van analisten dan ook sceptische reacties op. Er zijn simpelweg nog teveel technologische, maar ook zeker juridische en psychologische barrières die deze hypergroei mogelijk moeten maken.

 

 

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.