Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet belangrijker dan telefonie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 november 2006 11:19 uur

In relatie tot digitale televisie, vaste telefonie én mobiele telefonie vindt 43 procent van de Nederlandse huishoudens internet belangrijker. Zo blijkt uit de ICT Consumer Monitor van onderzoeksbureau Heliview, waarin gekeken werd waar het zwaarte punt ligt bij de keuze voor een gecombineerd of multiplay abonnement.

Natuurlijk is een conclusie dat internet belangrijker is dan telefonie op basis van dit onderzoek wel enigzins gekleurd, maar toch zegt het wel iets. Namelijk dat internet zodanig belangerijk wordt dat mensen er meer aandacht aan schenken en waarde aan hechten dan telefonie.

Een ander punt is dat je hier weer ziet hoe de markt verticaal wordt opgepakt door al gevestigde partijen. De macht ligt bij de ‘LASTMILE’, want waarom is er nog geen derde partij, die zelf geen LASTMILE beheert en IPTV aanbied.

Toegang (tot het netwerk/internet) en content (internet, televisie, telefonie) worden gekoppeld verkocht. Wat mij betreft moet er betere handhaving komen van de huidige regulering en moet koppelverkoop van toegang en content worden verboden, daartoe zal ik opnieuw oproepen tijdens de MinEz bijeenkomst ‘Medialandschap van de toekomst’.

Ook zie ik hier kansen voor ISP’s. Waarom bieden maar zo weinig partijen VOIP aan? Waarom bieden alleen lastmile bezitters IPTV aan? Uit dit onderzoek blijkt dat de consument de toegang het belangrijkst vindt. Dus voor aanbieders van diensten bovenop de toegang, zoals IPTV, VOIP, etc is er nog volop ruimte en zijn er kansen. Wie springt erin?

ISPam.nl Job board

Arjan Bijnen, 26 november 2006 4:39 pm

Naar alle verwachtingen zullen wij per begin volgend jaar ook IPTV gaan aanbieden. Ik denk echter zelf dat er vele partijen nog mee wachten omdat de inversteringskosten erg hoog zijn en de reeds bestaande platformen redelijk slecht functioneren (stotteringen in het beeld en wegvallen van geluid). Het platform wat wij aan gaan bieden is om die reden dan ook geen standaart platform wat gebruikt wordt door al die grote aanbieders maar een platform wat ontwikkeld en bekostigt wordt in opdracht van een flinke inversteringsmaatschapij.

Dat veel aanbieders huiverig zijn in het aanbieden van VOIP heeft naar mijn inzage eigenlijk een beetje dezelfde reden. Een VOIP gesprek kost bij de meeste platformen in twee richtingen ongeveer tussen de 40 KB/sec en 55 KB/sec wat de kwaliteit niet echt ter voordelen doet. De VOIP aansluitingen welke wij sindse enkele weken aanbieden werken dan ook met een door dezelfde inversteringsmaatschapij ontwikkeld altenatief platform. De VOIP stream welke hierbij gebruikt wordt is echter met dit platform dmv een soort compressie gereduceerd tot 20 a 25 KB/sec in beide richtingen waardoor de kwaliteit erg goed is en niet constand wegvald.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...