Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet belangrijker dan telefonie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 november 2006 11:19 uur

In relatie tot digitale televisie, vaste telefonie én mobiele telefonie vindt 43 procent van de Nederlandse huishoudens internet belangrijker. Zo blijkt uit de ICT Consumer Monitor van onderzoeksbureau Heliview, waarin gekeken werd waar het zwaarte punt ligt bij de keuze voor een gecombineerd of multiplay abonnement.

Natuurlijk is een conclusie dat internet belangrijker is dan telefonie op basis van dit onderzoek wel enigzins gekleurd, maar toch zegt het wel iets. Namelijk dat internet zodanig belangerijk wordt dat mensen er meer aandacht aan schenken en waarde aan hechten dan telefonie.

Een ander punt is dat je hier weer ziet hoe de markt verticaal wordt opgepakt door al gevestigde partijen. De macht ligt bij de ‘LASTMILE’, want waarom is er nog geen derde partij, die zelf geen LASTMILE beheert en IPTV aanbied.

Toegang (tot het netwerk/internet) en content (internet, televisie, telefonie) worden gekoppeld verkocht. Wat mij betreft moet er betere handhaving komen van de huidige regulering en moet koppelverkoop van toegang en content worden verboden, daartoe zal ik opnieuw oproepen tijdens de MinEz bijeenkomst ‘Medialandschap van de toekomst’.

Ook zie ik hier kansen voor ISP’s. Waarom bieden maar zo weinig partijen VOIP aan? Waarom bieden alleen lastmile bezitters IPTV aan? Uit dit onderzoek blijkt dat de consument de toegang het belangrijkst vindt. Dus voor aanbieders van diensten bovenop de toegang, zoals IPTV, VOIP, etc is er nog volop ruimte en zijn er kansen. Wie springt erin?

Arjan Bijnen, 26 november 2006 4:39 pm

Naar alle verwachtingen zullen wij per begin volgend jaar ook IPTV gaan aanbieden. Ik denk echter zelf dat er vele partijen nog mee wachten omdat de inversteringskosten erg hoog zijn en de reeds bestaande platformen redelijk slecht functioneren (stotteringen in het beeld en wegvallen van geluid). Het platform wat wij aan gaan bieden is om die reden dan ook geen standaart platform wat gebruikt wordt door al die grote aanbieders maar een platform wat ontwikkeld en bekostigt wordt in opdracht van een flinke inversteringsmaatschapij.

Dat veel aanbieders huiverig zijn in het aanbieden van VOIP heeft naar mijn inzage eigenlijk een beetje dezelfde reden. Een VOIP gesprek kost bij de meeste platformen in twee richtingen ongeveer tussen de 40 KB/sec en 55 KB/sec wat de kwaliteit niet echt ter voordelen doet. De VOIP aansluitingen welke wij sindse enkele weken aanbieden werken dan ook met een door dezelfde inversteringsmaatschapij ontwikkeld altenatief platform. De VOIP stream welke hierbij gebruikt wordt is echter met dit platform dmv een soort compressie gereduceerd tot 20 a 25 KB/sec in beide richtingen waardoor de kwaliteit erg goed is en niet constand wegvald.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.