Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Review: Cloud onder controle bij Yourhosting?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 mei 2014 09:00 uur

Yourhosting behoort tot de top 10 grootste Nederlandse webhostingbedrijven en heeft naar eigen zeggen maar liefst 450.000 domeinnamen voor klanten geregistreerd . Yourhosting biedt naast webhosting en domeinnamen ook virtuele servers aan. In deze review onderzoek ik hoe het gesteld is met het controle paneel waarmee virtuele servers kunnen worden beheerd bij Yourhosting. Is cloud onder controle bij YourHosting?

Beheer

Het controle paneel waarmee de virtuele server bij Yourhosting kan worden beheerd is vrijwel volledig geconcentreerd op één enkele pagina. Bovenaan de pagina staat de naam en status van de server. Daaronder staat alle belangrijke informatie en acties die met de server kunnen worden uitgevoerd.

Het feitelijk beheren van de server gaat ook via de pagina over de virtuele server. Bovenaan de pagina vinden we een link naar console toegang tot de server, afsluiten en geforceerd afsluiten van de server. Interessant is dat de acties in een soort van lijst staan waarbij aan de linkerkant van de pagina de (link naar) de actie staat, zoals het afsluiten van de server en aan de rechterkant nadere uitleg staat over de actie. Onderaan de pagina staan de laatste opdrachten, zoals het afsluiten van de server en openen van de noVNC console.

Wanneer wordt geklikt op de link afsluiten, dan kom ik terecht op een aparte pagina waar mij wordt gevraagd of ik zeker weet dat ik die actie wil uitvoeren. Zodra ik daar op heb geklikt ga ik weer terug naar de overzichtspagina waar bovenaan de melding verschijnt dat de actie wordt uitgevoerd en die melding verandert niet veel later in de melding “VPS – Wordt afgesloten…”. Wanneer het afsluiten nog te lang duurt kan de server ook alsnog geforceerd worden afgesloten, waarna de server meteen is gestopt.

yourhosting-overzicht

Rescue ISO en herinstalleren

Na dat de server (geforceerd) is afgesloten kan ik de deze weer opstarten, maar ook starten met een “rescue ISO”. De server wordt nu gestart met Grml Linux Live en is via de noVNC console te benaderen. Het is daarnaast mogelijk om het rootwachtwoord te resetten door de server uit te schakelen en daarna via noVNC in een bepaalde modus te starten.

Het laten herinstalleren van de server met een ander besturingssysteem is geen probleem. Op de centrale pagina staat naast de informatie over welk besturingssysteem op dit moment is geinstalleerd een link die leidt naar een pagina waar kan worden geselecteerd welk (andere) besturingssysteem moet worden geinstalleerd. Naast de reguliere besturingssystemen is het ook mogelijk om te kiezen voor Turnkeylinux, waarmee de server kant en klaar kan worden ingericht met Wordress, Prestashop of Joomla.

Statistieken

De statistieken van de server kunnen ook worden bijgehouden vanaf de centrale pagina. Direct onder de belangrijkste acties staan een tweetal grafieken die over de laatste 4 uur het CPU-gebruik en de verbruikte bandbreedte weergeven. Ook staat de verbruikte én inbegrepen hoeveelheid dataverkeer van de lopende maand aangegeven in het scherm. De hoeveelheid verbruikte dataverkeer van eerdere maanden kan worden ingezien door door te klikken naar een andere pagina. Verder statistieken ontbreken helaas. Het is niet mogelijk om over een andere of langere periode het CPU-gebruik en de bandbreedte te bekijken.

Netwerk mogelijkheden

De netwerk mogelijkheden lijken beperkt. Het is niet mogelijk om via het controle paneel een extra IPv4-adres te bestellen. Van het IP-adres dat we hebben is het mogelijk om door te klikken en op een aparte pagina de reverse DNS in te stellen. IPv6-functionaliteit lijkt volledig te ontbreken.

yourhosting-rdns

Upgraden en opzeggen

Het upgraden van de server kan ook eenvoudig via het controle paneel. Er is een aparte pagina voor het upgraden van het aantal cpu cores, geheugen én ook dataverkeer. Opvallend is dat wanneer er niet voor wordt gekozen het dataverkeer op tijd te upgraden elke extra gigabyte aan dataverkeer maar liefst 1,25 euro kost. Hoewel ik in principe geen aandacht aan de kosten besteed in de review, is die meerprijs zo extreem hoog en buiten proportie dat ik het hier toch even aanstip.

Het opzeggen van de server gaat verbazingwekkend eenvoudig. Onderaan de pagina staat een link met de tekst “Opzeggen per einde huidige maand”. Wanneer hier op wordt geklikt wordt op een volgende pagina om een bevestiging gevraagd en de opzegging is afgerond. Binnen een uur ontvang ik een mail waarin de opzegging wordt bevestigd. Het terugdraaien van de opzegging via het controle paneel lijkt niet mogelijk te zijn.

yourhosting-opzeggen

Monitoring en backup

In het controle paneel zijn er ook zaken die ontbreken. Ik heb geen mogelijkheid kunnen ontdekken om de (status) van de server te monitoren. Daarnaast is er ook geen mogelijkheid om een snapshot of een backup van de server te maken vanuit het controle paneel.

Administratief

Administratief doet het controle paneel wat ik er van verwacht. De factuur staat netjes in het overzicht en is zowel online te bekijken en als pdf te downloaden. Daarnaast kan de betalingswijze worden aangepast van direct (online) betalen, overschrijving en automatische incasso. Ook kan worden bepaald of de factuur per e-mail of post moet worden verstuurd en is het mogelijk om een sms te krijgen bij een nieuwe factuur.

Het aanpassen van de contactgegevens levert ook geen verrassingen op. Wel interessant is de mogelijkheid om verschillende gebruikers toe te voegen, voor facturatie, technisch beheer, overig en tekenbevoegd. Dat werkt allemaal prima.

yourhosting-contactgegevens

Conclusie

De basis functionaliteiten zijn in het controle paneel van Yourhosting aanwezig. De aanwezige functionaliteit werkt naar behoren en is alles duidelijk uitgelegd in het controle paneel. Het ontbreken van mogelijkheden om backups of snapshots te maken of de server te laten monitoren is een gemis. Ook zijn de beschikbare statistieken over de server heel beperkt. Dat de opzegging soepel gaat is prettig, maar dat er in het controle paneel niet kan worden teruggedraaid is wel weer jammer. Het controle paneel van Yourhosting krijgt daarom een voldoende.

Oordeel: 6,5 uit 10

Direct na publicatie werd per abuis het oordeel 6,0 getoond door een niet vervallen gecachde versie van deze pagina.

Controle paneel Yourhosting: VPS overzichtControle paneel Yourhosting: OverzichtControle paneel Yourhosting: Afsluiten bevestigenControle paneel Yourhosting: VPS labelControle paneel Yourhosting: FacturenControle paneel Yourhosting: BandbreedteControle paneel Yourhosting: Reverse DNS instellenControle paneel Yourhosting: VPS upgradenControle paneel Yourhosting: OpzeggenControle paneel Yourhosting: Contactpersoon toevoegenControle paneel Yourhosting: Contactpersonen

Anoniem, 21 april 2016 11:35 pm

IPv6 ondersteuning ontbreekt nog steeds

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.