Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Prijzen Nederlandse virtuele servers liggen dicht bij elkaar

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 5 mei 2014 09:01 uur

De prijzen van virtuele servers bij Nederlandse hostingbedrijven liggen dicht bij elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van ISPam.nl. Hiervoor zijn de prijzen virtuele servers met 1024MB geheugen en maximaal 2 CPU cores met elkaar vergeleken bij 40 hostingbedrijven in Nederland.

Van de 40 hostingbedrijven die zijn onderzocht is de goedkoopst mogelijke virtuele server configuratie met 1 CPU core en 1024MB geheugen vergeleken. Daarnaast zijn ook aanbieders meegenomen die virtuele servers aanbieden met 1024MB en 2 CPU cores. Echter alleen wanneer er  door de aanbieder geen server met 1 CPU core en minder geheugen wordt aangeboden.

De gemiddelde prijs van een virtuele server met maximaal 2 CPU cores en 1024MB ligt op 11,44 euro per maand exclusief btw wanneer we van de mediaan uitgaan en 24,34 euro per maand wanneer alle prijzen bij elkaar worden opgeteld en door het totaal aantal aanbieders wordt gedeeld.

Er zijn enkele uitschieters naar boven en onderen qua prijs. De goedkoopste aanbieder in het onderzoek is Web://xtra dat een virtuele server aanbied met 1 CPU core en 1024MB voor 4,50 euro per maand. De duurste virtuele servers in het onderzoek zijn die van VDX met 75 euro per maand en Ospito met 89 euro per maand.

De meest voorkomende prijs van een virtuele server is 10 euro per maand (met enkele centen afwijking) bij 10 hostingbedrijven. Terwijl de prijs bij 18 hostingbedrijven met prijzen van 7 tot 11,44 euro per maand amper een paar euro van elkaar verschillen. Gezien het gaat om relatief lage bedragen, zijn de verschillen in prijs in deze groep percentueel toch relatief groot.

De prijsrange van de duurste 14 hostingbedrijven ligt tussen de 24,95 en 89 euro per maand. roept de vraag op of er bij prijzen vanaf 24.95 euro per maand voor een virtuele server met 1 cpu core en 1024MB geheugen gesproken kan worden van een premium (prijs)segment?

Vraag van de dag

Is er op basis van prijs een onderscheid te maken tussen budget en premium virtuele servers?
Bekijk resultaten

Prijzen Nederlandse virtuele servers

ISPam.nl Job board

Jesper, 5 mei 2014 1:38 pm

Dat de meeste mensen "Nee, virtuele servers zijn niet op basis van prijs te segmenteren " kiezen zegt genoeg. Zo vergelijken is net zoiets als dedicated servers vergelijken. Het verschil tussen een volgepropte supermicro en een enterprise platform dat van A tot Z redundant is, is gewoon groot. Een redelijk nietszeggend bericht dus.

Arnout Veenman, 5 mei 2014 1:57 pm

Jesper, het lijkt mij dat je voor een tientje geen virtuele server op een enterprise platform dat van A tot Z redundant is kan leveren en wél op een volpropte Supermicro. Je zou op basis daarvan denken dat er juist wél een duidelijk prijsverschil is tussen budget en premium. Alleen waar ligt die grens?

Maurice, 6 mei 2014 5:04 pm

Arnout, juiste vraag inderdaad "waar ligt de grens?". En wat is enterprise en budget? Gemeten naar uptime? Of gewoon het duurste product wat een leverancier heeft? En is dat dan per se beter?

Neem HP StoreVirtual en 3PAR. Is 3PAR enterprise en StoreVirtual budget? Of IBM, EMC of NetApp. Gaat een NetApp minder snel stuk? Een provider in Heerenveen inclusief een week downtime weet daar alles van... Dus nee, dat zal het niet zijn.

Een enterprise product onderscheid zich vooral in functionaliteit denk ik, en niet zozeer in uptime. En wat uiteindelijk verkoopt is geheel afhankelijk van de wens/smaak van de klant. DigitalOcean kent misschien niet zoveel functionaliteit en zou in deze vergelijking ergens bovenin zitten, maar schijnbaar is het verder een prima product. Je zet niet "zomaar" even meer dan 100.000 VPSen per maand weg, dan doe je wel iets goed.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!