Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DSL-leveranciers, kabelaars en KPN dominant in de VOIP-markt

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 november 2006 12:48 uur

Ondanks het feit dat in principe elk bedrijf een VOIP-dienst kan aanbieden, zijn de DSL-leveranciers en kabelaars dominant op de VOIP-markt. Met ongeveer 788.000 van de 1.400.000 VOIP-aansluitingen in Nederland hebben de kabelaars het grootste aandeel, DSL-leveranciers nemen met gepaste afstand een tweede positie in met ongeveer 315.000 aansluitingen, KPN is een goede derde met zo’n 278.000 aansluitingen.

Door de opkomst van VOIP begint het marktaandeel vaste telefonie van KPN telkens verder terug te lopen en heeft het nog maar 68,8 procent van de markt in handen, overigens heeft het wel de VOIP-klanten (InternetPlusBellen) de afgelopen maanden met 115.000 aansluitingen zien toenemen. Echter is het niet onwaarschijnlijk dat het daarmee haar eigen marktaandeel kanibaliseert.

Op basis van deze cijfers is de VOIP-markt dus voor 98,5% in handen van de drie groepen bestaande uit de kabels, DSL-leveranciers en KPN. De reden voor hun marktpenetratie lijkt te liggen in het feit dat zei al een bestaande groep klanten hebben die ze kunnen converteren naar VOIP-klanten. Het lijkt erop dat hier een toetredingsbeperking zit voor bedrijven die ook VOIP-dienstverleningen willen gaan aanbieden.

Nadeel van de snelle opkomst is het feit dat er bergen klachten binnenkomen. Zo melden ondermeer de OPTA als de Consumentenbond. De klachten gaan voornamelijk over slechte gesprekskwaliteit en problemen om een verbinding tot stand te brengen. Daarnaast moeten consumenten ook veelal lang wachten totdat de VOIP-aansluiting die ze besteld hebben worden opgeleverd. Echter lijkt dat een direct gevolg te zijn van de immense groei van de VOIP-markt in Nederland.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.