Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostingbedrijf Hostdeal Ltd staakt activiteiten plotseling – update

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 6 mei 2014 20:37 uur

Hostingbedrijf Hostdeal Ltd heeft zijn activiteiten plotseling gestaakt. Volgens verschillende bronnen zou Hostdeal de rekeningen van de Duitse hostingleverancier, waar de servers van het bedrijf draaien, niet hebben betaald. Het bedrijf stelt zelf het slachtoffer te zijn van een grootschalige fraude met creditcards. Update: De servers van alle klanten zullen volgens een statement dat zojuist werd ontvangen binnen 12 uur weer online komen. Ook blijkt vandaag Joey Verschoor als bestuurder van Hostdeal Ltd te zijn vervangen.

Zojuist verscheen op een subdomein van de website van Hostdeal de volgende melding:

Down for Maintenance (Err 3)
Geachte klanten, Hostdeal is slachtoffer geworden van een massa aan oplichterspraktijken. Voor meer dan £1.500.000 aan gefraudeerde creditcardtransacties werden na de registratie van diens domeinnamen teruggeroepen. Hierdoor heeft de Chamber of Commerce beslist om de site van Hostdeal tijdelijk op te schorten. Samen met AXC hebben we beslist dat iedere, bij Hostdeal gehoste domeinnaam, kan worden overgenomen via een andere registrar (volledig kosteloos). U kunt bij bijv Versio een account aanmaken en een push-verzoek sturen. Na enkele minuten wordt deze dan overgezet. Betalingen via iDEAL, Paypal,… kunnen gestorneerd worden.

De verklaring van Hostdeal klinkt als onzin. Het tijdelijk opschorten van de website van Hostdeal door de Chamber of Commerce klinkt om twee reden als nonsense. Allereerst heet de Engelse Kamer van Koophandel, waar Hostdeal Ltd staat ingeschreven, Companies House én niet Chamber of Commerce. Daarnaast heb ik nog nooit gehoord van een Kamer van Koophandel die een website (tijdelijk) kan opschorten of überhaupt maar enige controle kan uitoefenen over de feitelijke activiteiten van een bedrijf.

Ook stelt Hostdeal in de verklaring het slachtoffer te zijn van “£1.500.000 aan gefraudeerde creditcardtransacties”. Uit het incorporation certificate van Hostdeal (pdf) van het Companies House, blijkt dat het bedrijf op 3 mei 2013 is opgericht. Dat het bedrijf een omzet zou hebben van maar liefst 1,5 miljoen Britse pond is daarom weinig geloofwaardig. Dat het bedrijf het slachtoffer kan zijn van een fraude met creditcards ter hoogte van dit bedrag dat is al helemaal onvoorstelbaar.

Het verhaal dat de ronde gaat dat Hostdeal de Duitse hostingleverancier Hetzner niet heeft betaald en deze partij de stekker eruit heeft getrokken, klinkt een stuk realistischer. In totaal zou er een bedrag van 3.000 euro openstaan, staat te lezen op het forum SmokingHardware. Hostdeal of eigenaar Joey Vanschoor is echter niet telefonisch of per e-mail bereikbaar voor commentaar om de ontstane situatie toe te lichten.

Het is nog niet duidelijk of de data van de klanten kan worden veiliggesteld. Uit het bericht op de website van Hostdeal blijkt dat domeinnamen wel direct kunnen worden verhuisd. Hoeveel klanten de dupe zijn geworden van het plotseling staken van de activiteiten van Hostdeal is niet bekend. Gezien de vele reacties op sociale media en het aantal ervaringen met het bedrijf op vergelijkingssites gaat het waarschijnlijk om enkele duizenden klanten.

Update 21:40: Uit het uittreksel van de Companies House (de Engelse Kamer van Koophandel) van Hostdeals Ltd (pdf) blijkt dat directeur Joey Vanschoor vandaag (6 mei 2014) als bestuurder van Hostdeal Ltd is uitgeschreven. Enig bestuurder van Hostdeal Ltd is op dit moment de 22-jarige Rachid Degraeve. Update 22:25 uur: Het lijkt er zelfs op dat Joey Vanschoor zijn eigen naam veranderd heeft in Rachid Degraeve. Dat is blijkbaar mogelijk bij Companies House. Het is nu de vraag waarom hij dat heeft gedaan.

Instant update: Zojuist ontving ik het volgende statement per e-mail:

Beste,

Ik heb telefonisch contact gehad met Joey en onderstaand in de tekst die ik ook op Facebook heb geplaatst.

Ik heb zonet de melding gekregen van HostDeal dat alle servers binnen 12 uur terug online zullen komen in de staat waarin ze zijn offline gehaald. De sociale accounts zullen alsook terug online worden geplaatst. De Belgische en Nederlandse tak van HostDeal zullen door een, vooralsnog onbekend, hostingbedrijf worden overgenomen. Als compensatie zullen klanten van HostDeal enkele maanden gratis webhosting ontvangen of enkele maanden worden terugbetaald.
Het gerucht dat (heel snel) de ronde gaat op sociale media en hosting blogs van de onbetaalde factuur bij Hetzner wil ik bij deze ook ontkennen. Dit gerust is dus niet correct.

Met vriendelijke groeten,
Het HostDeal Moderator team

Remon, 6 mei 2014 11:03 pm

Bedankt voor dit artikel. Ik zit met 1 website sinds een maand op een VPS van Hostdeal, en ben hier naar toe gegaan vanwege de goede reviews. En dan gebeurt er ineens dit. Niet echt prettig. Was al aan het zoeken naar een nieuwe host, maar na dit bericht wachten we nog maar even af.

Rowan, 6 mei 2014 11:47 pm

Ja? Ik ben per direct verhuisd. 0,0 communicatie. Op de leugens na. Chats, support, klanten cms, twitters, telefoonlijnen en al plat leggen?
'T is maar hoe je nu (en in de toekomst) behandeld wilt worden..

Bruno, 7 mei 2014 8:29 am

Beste,

Alle websites van mijn klanten sinds gisteren plat en normaal is Hostdeal super inzake service en opvolging maar opeens geen enkele reactie meer.
Ik heb dan ook tot gisteravond laat alles overgeplaatst naar andere provider SIO Hosting die nog telefonisch bereikbaar was en tot na 23 uur 's avonds in de weer was om me verder te helpen.
Echt ongelooflijk in welke situatie dan ook Hostdeal zit dat dit kan gebeuren!!

Aniek Dingshof, 7 mei 2014 11:10 am

Helaas ben ik ook gedupeerde van hostdeal en zijn veel van mijn sites offline. Gelukkig maak ik dagelijks backups naar mijn nas server thuis dus kon ik snel overstappen naar een andere hoster (#reclame).

Al mijn sites draaien nu zelfs nog stukken sneller bij #reclame en ze hielpen me graag om zsm over te zijn.

Een goede les goedkoop is duurkoop gehad!!!

Vincent Danneel, 7 mei 2014 12:48 pm

Hostdeal is niet min of niet meer dan een Engelse postbus en wordt (werd) geleid door een oplichter.

Op het net kun je met enkele klikken een bedrijf met Engelse zetel starten en om de haverklap van Director wisselen om het de schuldeisers moeilijk te maken. Blijkbaar een specialiteit van ex-director Joey Vanschoor ...

De meeste online reviews worden trouwens door Hostdeal of Dhr. Vanschoor zelf geschreven.

Wie schade heeft geleden raad ik aan om klacht in te dienen bij de bevoegde diensten.

Pieter Doesburg, 7 mei 2014 1:11 pm

Het lijkt me goed dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij de gedupeerden facebook groep.
https://www.facebook.com/groups/hostdeal/members/
Daar kun je lezen over de onderhandelingen

menno, 7 mei 2014 4:00 pm

kan zijn dat Vanschoor alle reviews zelf geschreven heeft.. maar ik was dik tevreden over de service! Zelfs bij gedupeerden lees ik dit tussen de regels door. Heb er helaas maar 1 maand plezier van mogen hebben. Heel jammer. Mijn websites draaien nog maar voor hoelang weet niemand.

Vincent Danneel, 7 mei 2014 4:07 pm

Menno, Dat zal wel. Vanschoor doet zelf niks. De service komt van het datacenter of hoger hostingbedrijf waar hij zelf als reseller klant is.

Roderik Zandberg, 7 mei 2014 4:13 pm

Gebeurtenis kwam onverwachts bij mij.
Zeer tevreden over de service.
Werd altijd netjes geholpen...
Helaas! Heb een tijd genoten van de VPS...

Stephen Hoogendijk, 20 mei 2014 12:52 pm

24 uur na mijn betaling kondigde hostdeal aan dat ze ermee zouden stoppen. Ik heb minder dan een dag kunnen genieten van mijn hosting. En nog steeds hebben we geen cent terug gezien.

Als er iemand stappen gaat ondernemen doen wij zeker mee! Stuur ons even een mail ([email protected]) als je iets gaat ondernemen.

Namens het bestuur,

Stephen Hoogendijk

 • Pingback: Webhosting bedrijf Hostdeal failliet? | Hosting Vergelijken

 • Ronald, 25 mei 2016 10:56 am

  Maar het was wel lekker goedkoop, en goede recensies ook!
  Snel opzoek naar een andere die lekker goedkoop is...

  En als ik het dan voor ondernemers bekijk:

  Ik houdt ondertussen hoop dat mensen gaan snappen dat je voor € 3,00 per maand geen website fatsoenlijk kunt hosten. Misschien net in de lucht houden tot het stuk gaat. Meer niet. En tot het stuk gaat ben je natuurlijk tevreden... Het werkt nl altijd.... tot het stuk gaat..

  Zie het zo: Pak een PC. Zet daarop software waarmee je websites kunt hosten. Zet poort 80 open op je DSL router en je bent provider... Klanten zullen tevreden zijn zolang het draait. Gaat het toch stuk? ach, dan loopt 25% weg. De rest blijft in de veronderstelling dat het allemaal goed geregeld is.
  Recensies zijn positief, nieuwe klanten volgen.. Je groeit... tot het echt knalt en dan haal je het nieuws...

  De recensies worden opgeruimd. Niemand weet meer dat het bestaan heeft. Terwijl juist de laatste recensie zou moeten zijn bij dergelijke clubs: Bestaat niet meer. Zonder aankondiging gesloten.

  En als je dan de top 10 bekijkt van goede recensies ziet die er heel anders uit.

  Betaal een tientje per maand ofzo, dan heb je dat gezeur niet. Je mobiele telefoon kost meer terwijl zakelijk je website veel belangrijker is.

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.