Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DIY-hosting met Indie Box: kans of kansloos?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 mei 2014 15:00 uur

Een gat in de markt of een kansloos project? Volgens bedenker Johannes Ernst het eerste. De Indie Box moet de wereld gaan veroveren. Sinds gisteren loopt er een  crowd funding-campagne om de eerste grote roll out van deze ‘thuisservers’ voor do-it-yourself-hosting mogelijk te maken. Nodig: 50.000 dollar. De teller stond per vandaag op iets meer dan 3300 dollar. Nog 43 dagen te gaan.

De Indie Box – de term Indie verwijst naar ‘indepedent’, analoog aan de term in de muziekindustrie waarbij artiesten los van grote platenmaatschappijen hun materiaal uitbrengen – is een server die thuis gebruikt kan worden om websites te hosten. De ‘personal server’is eigenlijk de M350 van Mini-Box.com, met een ITX-board, Atom-processoren, 2 GB RAM en twee HDD’s van elk 1TB die in RAID staan geconfigureerd.

Indie Box One, zoals Ernst het concept noemt, is de M350 waarop een aantal applicaties vooraf worden geïnstalleerd, waaronder WordPress en OwnCloud. Andere apps zijn Mediagoblin voor fotomanagement, Known voor life streams, Selfoss voor nieuws/RSS en Mailpile voor mail. WordPress wordt geleverd met Indie Web Style-templates. Ook voorziet Indie Box in dynamische DNS en verzorgt Indie Box de backups van de machine. Voor wie wel de installatie wil hebben, maar niet de machine, kan er ook voor kiezen om de configuratie op een USB-stick te krijgen. De Indie-configuratie kan worden geladen op elke x86-machine of zelfs een Raspberry Pi. Daarbij heeft de eigenaar als volledig zelf in de hand. Niet voor niets noemt Indie Box dit de ‘paranoid edition’. De uitvoering mét M350 wordt de ‘human edition’ genoemd.

En dan? Dan kun je zelf als hoster aan de slag. Grote voordeel: de data blijft in huis. Letterlijk. Data gaat niet meer naar cloudpartijen of naar storage bij hosters. Dat is direct ook het voornaamste argument dat Indie Box gebruikt, waarbij het zwaar leunt op het sentiment dat vooral grote cloudhosters gewantrouwd moeten worden als het gaat om data. Wat Indie Box feitelijk doet is cloud-on-premise, maar dan op heel kleine schaal. Dat kon wel eens het succesargument worden achter dit concept.

Anderzijds: Indie Box staat of valt met goede netwerkverbindingen.  En met het beleid van ISP’s: veel ISP’s staan op basis van FUP nu eenmaal niet toe dat klanten servers vanuit huis draaien. Ander probleem met de Indie Box zijn de kosten. De Human Indie – met hardware – kost op dit moment vijfhonderd dollar. Exclusief die noodzakelijke netwerkverbindingen. Dan levert Indie Box wel backup-service. Via Amazon S3.

Of de Indie Box een succes gaat worden, laat zich vooralsnog betwijfelen. Intekenen kan nog. Levering is gepland voor Q4 van dit jaar.

Ruudje, 9 mei 2014 3:33 pm

Ik heb dit letterlijk deze week bedacht... Och, wat doe je er aan.

Johannes Ernst, 9 mei 2014 11:29 pm

(Apologies for my non-existent Dutch)
Thanks for writing about Indie Box! You are right that the success is still uncertain, but we still have 42 days left (out of 45) for the campaign! On the other hand, so many people are uncomfortable with what is happening on-line, many people tell us this project is "just on time".

Koos de Heer, 12 mei 2014 12:05 pm

Wat voegt dit toe boven bijvoorbeeld het al bestaande Synnology Diskstation?

Koos de Heer, 12 mei 2014 12:06 pm

Dat moet natuurlijk Synology zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.