Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De toekomst: de cloud letterlijk thuis – met verwarming

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 mei 2014 08:03 uur

Groene rekencentra kennen we al langer, en zelfs datacenters die restenergie ‘afstaan’ aan energiebedrijven. Maar het Duitse Cloud&Heat gaat veel verder. En Cloud&Heat is niet de enige: in Nederland timmert Nerdalize met een soortgelijk  idee flink aan de weg. Servers worden niet meer in rekencentra geplaatst, maar in gebouwen en zelfs woonhuizen. De hitte die de machine genereert zorgt voor energie waarmee het pand wordt verwarmd.  Toch zijn er grote verschillen in het Nederlandse en Duitse concept.

Beide initiatieven bestaan al langer, maar lijken nu pas echt een vlucht te gaan nemen. Bij het Nederlandse Nerdalize is de kern van de oplossing de zogeheten GridHeater: een computer-radiator. Het apparaat voert rekenopdrachten uit en stuurt de resultaten via het Nerdalize Grid terug naar de opdrachtgever. Tijdens het rekenwerk zorgt computing power ervoor dat de server – de GridHeater – opwarmt en zo het huis verwarmt. Nerdalize betaalt vervolgens de energierekening van de huiseigenaar en de bedrijven die van deze externe rekenkracht gebruikmaken, betalen voor de dienst. Het verschil is de winst voor Nerdalize.

Het Duitse Cloud&Heat gaat nog een stapje verder. Dat bedrijf heeft een serieuze IaaS-dienst op deze manier ingericht. Klanten kunnen VPS-en bestellen via de website, zoals ze dat ook zouden doen bij bijvoorbeeld Amazon. Cloud&Heat levert verschillende standaard-bouwblokken, variërend van 1 vCPU met 1 GB RAM tot 8 vCPU en 32 GB RAM, zowel met Windows- als Linux-images. De servers van Cloud&Heat staan echter niet een datacenter, maar in gebouwen en woonhuizen.  Elke drie jaar worden de machines, die via een VDC-grid met elkaar één IaaS—platform vormen, vervangen. Verder werkt het net als bij Nerdalize: de warmte die de servers genereren, wordt gebruikt om de panden te verwarmen. Wat bij Nerdalize GridHeater wordt genoemd, is bij Cloud&Heat de Datasafe. Het grote verschil is dat bij de Duitse variant data wel op de decentrale servers terechtkomen, waar bij Nerdalize alleen de rekenkracht van de GridHeater wordt gebruikt.

Zo heeft Cloud&Heat een concept in handen dat wellicht tegenwicht biedt aan de reusachtige clouddatacenters van de grote partijen. Wat is de toekomst? Hoe dan ook: zowel in Duitsland als in Nederland hebben de twee ondernemingen al de nodige prijzen voor innovaties in de wacht gesleept. En niet onbelangrijk: Cloud&Heat levert niet alleen in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, Zwitserland én Nederland.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.