Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Stroom wordt grootste zorg van IT sector”

  • Door
  • Geoffrey Ketels
  • geplaatst op
  • 13 oktober 2008 08:01 uur

Dat datacentra over heel Europa de laatste tijd te kampen hebben met stroomproblemen zal jullie niet zijn ontgaan. Een recente studie van het IDC heeft aangetoond dat de problemen nog niet achter de rug zijn. Het onderzoek toonde aan dat datacentra en servers tussen 2006 en 2007 maar liefst 13% meer stroom dan de jaren ervoor zijn gaan gebruiken. En het stroomverbruik blijft in 2008 nog steeds aanzienlijk stijgen.

Research analist Giorgio Nebuloni verklaarde dat het groeiende stroomverbruik vooral wordt veroorzaakt door het feit dat veel servers meer stroom gebruiken dan nodig is. Daarbij komt dat het aantal servers ieder jaar aanzienlijk blijft groeien en dat bedrijven te weinig bezig zijn om energie efficiƫnte apparatuur in te zetten. Volgens Nebuloni is het dan ook noodzakelijk dat bedrijven hun infrastructuur opnieuw bekijken om te zien of men geen grotere inspanning kan doen dan eventueel reeds werden geleverd. Over het bijbehorende prijskaartje wordt natuurlijk niet gesproken.

Uit het onderzoek bleek vervolgens ook dat er in 2007 bijna twee keer zoveel stroom is gebruikt om datacentra te voorzien in West-Europa dan er nodig is om alle verkeerslichten en overige signalementen in het Verenigd Koninkrijk een volledig jaar te laten functioneren. Men benadrukte vervolgens dat, wanneer het gaat om stroomstoringen, iedereen meteen denkt dat het bedrijf in kwestie heeft willen besparen op stroomvoorzieningen terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Verder werd benadrukt dat de prijs van elektriciteit nu al een grote invloed heeft op de IT sector, maar dat die invloed de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Sterker nog, volgens het IDC is het mogelijk dat we in 2012 van de Total Cost of Ownership (TCO) van een server, zo’n tachtig cent voor rekening komt voor de stroom(voorziening) in het datacenter waar de server komt te hangen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.